LAJMI I FUNDIT:

Ekspertët e drejtësisë debatojnë për pavarësinë e Këshillit Gjyqësor të Maqedonisë

Ekspertët e drejtësisë debatojnë për pavarësinë e Këshillit Gjyqësor të Maqedonisë

Këshilli Gjyqësor larg syve të opinionit ka dhënë vlerësime për punën e kryetarëve të gjykatave. Në ueb-faqen e Këshillit Gjyqësor ekzistojnë vetëm biografitë e kandidatëve të zgjedhur për kryetarë gjykatash, por jo edhe biografitë e kandidatëve të tjerë. Raportin që ky institucion duhej ta dorëzonte në mars, e ka dorëzoi në korrik. Këto janë disa nga vërejtjet e Institutit për të drejtat e njeriut në raportin e monitorimit të Këshillit Gjyqësor në periudhën maj-korrik 2017.

Reklama

“Ajo që është veçanërisht e rëndësishme në këtë periudhë kohore është nevoja e ekzistimit të transparencës më të madhe, nevoja e prezentimit të atyre që janë probleme jo vetëm për opinionin, në të njëjtën kohë mendoj se kjo në masë të madhe do të ndihmojë edhe në realizimin e tanishëm të asaj që nënkupton draft- strategji, të asaj që nënkupton redaktime ligjore dhe plotësim të vërejtjeve”, tha Margarita Caca Nikollovska nga Instituti për të drejtat e njeriut.

“Janë shkatërruar bazat e pavarësisë dhe autonomisë së Këshillit Gjyqësor, që do të thotë se para nesh është një periudhë kohore në të cilën patjetër të normalizohen aktivitetet, respektivisht hapat dhe të merren masa serioze të “updejtohet” do të thosha puna e Këshillit Gjyqësor përmes vendosjes së një koncepti të ri, që do të jetë garancë e pavarësisë dhe autonomisë”,  deklaroi gjykatësi Llazar Nanev.

Zv.Ministri i Drejtësisë, Oliver Ristovski tha se ministria ka marrë parasysh të gjitha raportet ndërkombëtare dhe ka përgatitur një draft-strategji të reformave në gjyqësor, plan aksionar për realizimin e të njëjtit dhe dy propozim ligje. Edhe atë për bartjen e kompetencave nga Këshilli i fakteve në Këshillin Gjyqësor dhe me propozimin tjetër që parashikon ndryshime në të drejtat e Këshillit dhe gjykatësve gjatë procedurës së shkarkimit.

Këshilli Gjyqësor sipas dispozitave ligjore është organ i pavarur dhe autonom që siguron dhe garanton pavarësinë e gjyqësisë, respektivisht sundimit të ligjit. Mirëpo për punën e tij ka pasur kritika serioze në numrin më të madh të raporteve ndërkombëtare./Telegrafi/

Në trend Lajme

Më shumë
Analistët serbë: Sulmi i armatosur në Banjskë debakël i politikës së Beogradit, Serbia u mund dhe u poshtërua

Analistët serbë: Sulmi i armatosur në Banjskë debakël i politikës së Beogradit, Serbia u mund dhe u poshtërua

Lajme
Vdekja e të riut shqiptar në kufirin me Serbinë, reagon familja Muçiqi

Vdekja e të riut shqiptar në kufirin me Serbinë, reagon familja Muçiqi

Lajme
Rama tha se KFOR duhet të marrë nën kontroll veriun e Kosovës, Haxhiu: Ishte kërkesë e stërvjetruar e Vuçiqit

Rama tha se KFOR duhet të marrë nën kontroll veriun e Kosovës, Haxhiu: Ishte kërkesë e stërvjetruar e Vuçiqit

Lajme
Gërvalla: Asociacioni ka vdekur për ne dhe ndërkombëtarët

Gërvalla: Asociacioni ka vdekur për ne dhe ndërkombëtarët

Lajme
Caka: Jam dëshmitar okular se Radoiçiqi i vrau tre shqiptarë në Gjakovë

Caka: Jam dëshmitar okular se Radoiçiqi i vrau tre shqiptarë në Gjakovë

Drejtësi
Deputeti serb: Dënoj vrasjen e policit të Kosovës, sulmi në veri ishte i tmerrshëm

Deputeti serb: Dënoj vrasjen e policit të Kosovës, sulmi në veri ishte i tmerrshëm

Lajme
Kalo në kategori