LAJMI I FUNDIT:

Dëshironi të zhvendoseni në Evropë? Këto janë vendet e BE-së që mirëpresin më shumë, ose më pak qytetarët e rinj

Dëshironi të zhvendoseni në Evropë? Këto janë vendet e BE-së që mirëpresin më shumë, ose më pak qytetarët e rinj

Vendet e Bashkimit Evropian dhanë një numër rekord të shtetësive në vitin 2021, tregojnë shifrat e publikuara.

Reklama

Një total prej 827,300 persona morën nënshtetësinë në vendet anëtare të BE-së në vitin 2021 – një rritje prej 98,300 krahasuar me vitin 2020.

Rritja prej 14 për qind mund t’i atribuohet pjesërisht një ngecjeje të epokës së pandemisë, por gjithashtu pasqyron një prirje rritjeje në vitin 2019, kur u dhanë 706,400 shtetësi të reja.

85 për qind e qytetarëve të rinj nuk kanë qenë më parë shtetas të një vendi tjetër të BE-së, raporton euronews.

Cilat vende kanë dhënë më shumë shtetësi në vitin 2021?

Spanja dha numrin më të madh të shtetësive të reja në vitin 2021, duke mirëpritur 144,800 banorë të rinj.

Ky vend u ndoq nga Franca dhe Gjermania (secila 130 mijë qytetarë të rinj), Italia (121,500) dhe Suedia (89,400).

Të bëhesh qytetar mund të jetë një proces i gjatë dhe i mundimshëm – por nuk është po aq i vështirë në të gjithë bllokun, transmeton Telegrafi.

Nëse jeni i pasur, disa vende ofrojnë shtetësi sipas skemave të investimeve. Njerëzit që blejnë një pronë në Greqi me vlerë më shumë se 500 mijë euro mund të aplikojnë për shtetësi shtatë vjet më vonë – për sa kohë që ata kanë jetuar atje gjatë asaj kohe dhe kanë paguar taksat. Në Maltë, ju mund të merrni nënshtetësinë përmes investimit në vetëm 18 muaj, me kusht që të merrni 700 mijë euro për pasuri të paluajtshme.

Shumica e njerëzve bëhen qytetarë përmes rrugës më konvencionale të natyralizimit – të jetuarit dhe punës në vend për disa vite.

Cilat vende janë më të lehta – dhe më të vështirat – për të marrë nënshtetësinë?

Në vitin 2021, Suedia dha dhjetë shtetësi për 100 joshtetas rezidentë – shkalla më e lartë e natyralizimit në bllok. Suedia u pasua nga Holanda (5.4 shtetësi për 100 banorë joshtetas), Rumania (4.6), Portugalia (3.7) dhe Belgjika dhe Spanja (të dyja 2.7).

Në disa pjesë të Evropës, marrja e shtetësisë është e pazakontë, madje edhe për njerëzit që kanë jetuar atje prej vitesh.

Lituania dha vetëm 0.2 shtetësi për 100 banorë joshtetasë, e ndjekur nga Letonia (0.3), Estonia (0.5) dhe Çekia, Kroacia dhe Sllovakia (të gjithë 0.7).

Rregullat e imigracionit ndryshojnë ndjeshëm nga vendi në vend. Në Austri, për shembull, ju duhet të jeni rezident për të paktën një dekadë përpara se të keni të drejtë për nënshtetësinë – dhe duhet të mësoni të flisni gjermanisht në një standard të shkollës së mesme.

A japin vendet më shumë shtetësi sesa dikur?

Shumica e vendeve po japin më shumë shtetësi sesa kanë dhënë në vitet e mëparshme. Franca dha 43,900 shtetësi shtesë në 2021 krahasuar me vitin 2020.

Gjermania regjistroi rritjen e dytë më të madhe në terma absolute (18,800 shtetësi shtesë në 2021), e ndjekur nga Spanja (17,700 shtesë), Suedia (9,200 shtesë) dhe Austria (7,200 shtesë).

Megjithatë, dhjetë vende të BE-së shënuan një rënie në numrin e shtetësive të dhëna. Italia dha 10,300 shtetësi më pak në 2021 krahasuar me 2020.

Në raport me popullsinë vendase, Suedia dha numrin më të madh të shtetësive, me 8.6 për 1,000 njerëz, e ndjekur nga afër nga Luksemburgu (7.8 për 100 banorë) dhe Holanda (3.6 për 1000 njerëz). Kjo është e ndryshme nga ‘shkalla e natyralizimit’ – ajo krahason numrin e qytetarëve të rinj me të gjithë popullsinë, jo vetëm me joshtetasit rezidentë.

Kush janë qytetarët e rinj të BE-së?


Shumica e qytetarëve të rinj të Evropës vijnë nga Maroku dhe Siria.

86,200 marokenëve u bën shtetas të njërit prej shteteve evropiane. Më shumë se dy të tretat (71 për qind) e këtyre njerëzve u bënë shtetas në Spanjë ose Francë.

Sirianët janë grupi tjetër më i madh i qytetarëve të rinj (83,500 apo 70 për qind e të cilëve janë vendosur në Suedi dhe Holandë), dhe shqiptarët (32,300 apo 70 për qind e të cilëve janë vendosur në Itali).

Shqiptarët u pasuan nga rumunët (3.5 për qind e totalit), turqit (3.1 për qind), brazilianët (2.5 për qind), algjerianët (2.3 për qind) dhe ukrainasit (2.2 për qind).

Mosha mesatare e qytetarëve të rinj në BE ishte 32 vjeç. Rreth një e katërta ishin fëmijë nga 0 deri në 14 vjeç. /Telegrafi/

Në trend Botë

Më shumë
Si t'i njohim huliganët në një protestë: Këto janë detajet që i dallon ata, tregon eksperti serb

Si t'i njohim huliganët në një protestë: Këto janë detajet që i dallon ata, tregon eksperti serb

Serbia
Pse sulmi me dron në Moskë është kryer nga vet Kremlini?

Pse sulmi me dron në Moskë është kryer nga vet Kremlini?

Evropa
Inteligjenca ushtarake ukrainase e di në kohë reale se ku janë Putin dhe Prigozhin

Inteligjenca ushtarake ukrainase e di në kohë reale se ku janë Putin dhe Prigozhin

Evropa
Wagner Group 'duke përdorur Twitter dhe Facebook për rekrutim'

Wagner Group 'duke përdorur Twitter dhe Facebook për rekrutim'

Evropa
Shefi i mercenarëve të Wagner nis

Shefi i mercenarëve të Wagner nis "një sulm tjetër shpërthyes" ndaj Kremlinit, pas sulmit të supozuar me dronë në Moskë

Botë
Kubanezët luftojnë në anën e rusëve në Ukrainë, u është premtuar shtetësia dhe 5 dollarë në dorë dhe pagë mujore prej 2.545

Kubanezët luftojnë në anën e rusëve në Ukrainë, u është premtuar shtetësia dhe 5 dollarë në dorë dhe pagë mujore prej 2.545

Evropa
Kalo në kategori