LAJMI I FUNDIT:

Çiftet e lumtura grinden, por e dinë një rregull të artë që e mban martesën e tyre të sigurt

Çiftet e lumtura grinden, por e dinë një rregull të artë që e mban martesën e tyre të sigurt
profimedia

Një studim i gjerë amerikan u përpoq t’i gjente një përgjigje pyetjes – si grinden njerëzit që janë në martesa të lumtura

Reklama

Së pari – nëse grindeni, nuk do të thotë automatikisht se jeni të palumtur. Të gjithë grinden. Shkencëtarët thonë se të gjitha çiftet e martuara, të lumtur dhe të palumtur, shumë tronditen për këtë shkak. Edhe temat janë gjithmonë të ngjashme – fëmijët, paratë, ajo dhe prindërit e tij, mungesa e butësisë apo seksi.

Një pyetje e mirë është se si zënkat në disa familje nuk shkaktojnë shumë dëme.

Shkencëtarët sugjerojnë se qasja e orientuar drejt zgjidhjes bën një ndryshim të madh. Ata nuk grinden kot, por përpiqen të gjejnë një rrugëdalje nga problemi. Kjo është arsyeja pse ndoshta është më mirë të pyesni veten nëse është mirë t’i ikni problemit pas “shpërthimit” të emocioneve apo jo, transmeton Telegrafi.

gettyimages

Problemet e diskutuara nga çiftet e lumtura

Një ekip psikologësh analizoi dy grupe çiftesh të martuara. Në njërin prej tyre, ishin 57 çifte rreth të tridhjetave të cilët ishin martuar mesatarisht për nëntë vjet. Grupi i dytë përbëhej nga 64 çifte në fillim të të shtatëdhjetave, të cilët ishin martuar mesatarisht për 42 vjet.

Ndiqni rregullin “20 minuta” në një grindje: Psikologët zbulojnë përse ky rregull është i rëndësishëm
Lexo po ashtu Ndiqni rregullin “20 minuta” në një grindje: Psikologët zbulojnë përse ky rregull është i rëndësishëm

Të dy grupeve iu kërkua të renditnin problemet e tyre. Më seriozet ishin: intimiteti, shtëpia, koha e lirë, komunikimi dhe paratë. Çiftet e moshuara përmendën gjithashtu problemet shëndetësore si pengesë. Interesant është fakti se ndër temat problematike, por jo shumë, janë xhelozia, familja dhe feja.

Pas një kohe, psikologët vunë re se çiftet preferojnë të debatojnë për gjëra për të cilat ata kanë zgjidhje të arsyeshme.

Rregulli i artë është se çiftet e lumtur pothuajse kurrë nuk debatojnë për gjëra që janë të vështira për t’u zgjidhur. Gjithashtu, sa më shumë kohë të shpenzoni për zgjidhjen e problemit, aq më i mirë do të jetë rezultati. Çiftet e lumtura zgjedhin një strategji për të shmangur problemet më stresuese, ka treguar hulumtimi.

Debatet më të pakta janë për shëndetin dhe intimitetin fizik dhe ka një arsye për këtë. Vështirë se mund të hapemi për këto gjëra pa lënduar ndjenjat e tjetrit. Ndoshta ajo që thonë do t’i bëjë ata të ndihen në siklet ose shumë të pambrojtur.

Si bonus, ka informacione që sa më gjatë të jeni bashkë, aq më pak probleme dhe debate do të keni. Përfundimi është se me kalimin e kohës çiftet i zgjedhin betejat e tyre më me mençuri. /Telegrafi/