Eksperti nga Qendra për Analiza të Politikave Evropiane (CEPA) dhe Qendra për Studime Strategjike dhe Ndërkombëtare (CSIS), Janusz Bugajski, i ka quajtur provokime të Serbisë ardhjen e trenit dhe ngritjen e murit në veri të Mitrovicës.

Reklama

Bugajski ka theksuar se problemet e Serbisë dhe Kosovës nuk kanë filluar tani, “por ato janë të pranishme shumë përpara pavarësisë së Kosovës”, raporton Ekonomia Online.

Këto komente ai i ka bërë në një ligjëratë me temë “Administrata e Trumpit dhe kriza në Ballkan”, të organizuar nga Kolegji Riinvest.

Bugajski ka thënë se kriza, e cila është prezent në Ballkan nuk është e vetme, por ka kapluar tërë globin. Ai ka folur edhe për ndarjen e Kosovës nga ish-Jugosllavia, për ndihmën e ShBA-së që i ka ofruar Kosovës.

Reklama
Reklama

Ai tha se Administratat e presidentëve amerikanë duke filluar nga ajo e Clintonit deri tek Trumpit kanë për qëllim ofrimin e paqes duke përfshirë këtu edhe vendet e Ballkanit Perëndimor.

“Ballkani, ku pjesë e saj janë edhe shtetet anëtare të Bashkimit Evropian kanë një infrastrukturë ekonomike të brishtë”, ka thënë ai.

“Kriza ekonomike e vitit 2008 ka qenë e vështirë për të gjithë, nga ajo pjesë qeveritë duhet të thërrasin më shumë investitorët në mënyrë që vendet të kalojnë në etapat e zhvillimit”, ka shtuar Bugajski.

Ai ka folur edhe për zgjedhjet të cilat do të mbahen në Shqipëri, ku ka thënë se qytetarët e Shqipërisë duhet të vendosin për një qeveri, e cila bënë progres për popullatën.

Reklama

Sa i përket situatës në Maqedoni ai ka thënë se nuk është mirë që një qeveri të bëjë ndarje etnike.

Reklama

Për trazirat në Maqedoni ai ka thënë se Ivanov është ai që po bënë ato, por zgjidhja e vetme sipas tij, mund të jetë nëse në krye të Kuvendit vjen një shqiptar, i cili tashmë është zgjedhur.

Kurse sa i përket situatës në Serbi dhe zgjedhjen e presidentit, Bugajski ka thënë se duhet të bëhet një zgjidhje, sepse sipas tij, njerëzit të cilët po protestojnë nuk dëshirojnë që Aleksandar Vuçiq të jetë në krye të shtetit.