LAJMI I FUNDIT:

ASTO (ASO testi) dhe rëndësia e interpretimit të tij!?

ASTO (ASO testi) dhe rëndësia e interpretimit të tij!?
Dr. Besim Demolli, reumatolog

Dr. Besim Demolli
Specialist i reumatologjisë
tel. +38344727068

Reklama

Meqenëse incidenca e komplikimeve post-streptokoksike ka rënë. Po kështu ka rënë edhe përdorimi dhe rëndësia e ASO testit.

Çfarë është ASO testi?

ASO, shkurtesa për antistreptolizinën O, është një lloj testi laboratorik. Ajo kryhet për të zbuluar praninë e një toksine të caktuar në trup, ose thënë ndryshe, antitrupat e prodhuar nga trupi kundër toksinës së sekretuar nga bakteri i quajtur streptokoku hemolitik. Bakteret streptokokale, të cilat shkaktojnë reumatizëm, infeksion të fytit, sëmundje të lëkurës me skuqje në trup, rrisin vlerën e ASO-s afërsisht 1 deri në 3 javë pas hyrjes në trup.

Megjithatë, pasi infeksioni të jetë shëruar plotësisht, duhen 6 deri në 12 muaj që ai të kthehet në vlerën e tij normale. Antistreptolizina O administrohet për të përcaktuar nëse një person ka kohët e fundit ose ka ende një infeksion beta-hemolitik streptokok të grupit A. Me testin ASO, nuk është e mundur të dallohet qartë prania e një infeksioni streptokok hemolitik të vazhdueshëm ose të fundit. Megjithatë, në prani të infeksionit akut, sasia e streptokokut hemolitik për njësi vëllimi është 2 herë më e lartë se tek njerëzit që janë në shërim. Ky ndryshim midis pranisë së infeksionit aktiv dhe sasisë së ASO në periudhën e rikuperimit konsiderohet një gjetje e rëndësishme.

Megjithëse niveli i antistreptolizinës O është mbi kufirin e referencës në testin laboratorik, ose thënë ndryshe, ngritja e ASO-së është dëshmi e infeksionit streptokok beta hemolitik të grupit A, vlera e ASO mund të mos rritet me të njëjtën sasi në të gjitha sëmundjet e shkaktuara nga ky bakter. Për shembull, ndërsa vlera e ASO është klinikisht e rëndësishme në infeksionet e fytit të shkaktuara nga bakteret streptokoku hemolitik, ajo mund të mos rritet në të njëjtin nivel në infeksionet e lëkurës të shkaktuara nga të njëjtat baktere. Prandaj, për të marrë një përgjigje më të saktë me testin Antistreptolizin O, testi përsëritet të paktën dy herë me një interval prej disa javësh.

Cila është vlera normale e ASO?

Prania e toksinës së quajtur streptolizinë e sekretuar nga bakteret streptokoku hemolitik mund të zbulohet afërsisht 1 deri në 3 javë pasi bakteret streptokokale hyjnë në trup me testin ASO. Me fjalë të tjera, testi ASO për personin që mendohet se është i infektuar duhet të bëhet afërsisht 1 deri në 3 javë pas kontaktit të personit me bakteret.

Sa është lartësia e ASO?

Si rezultat i testit laboratorik, vlera ASO që është mbi vlerën e referencës përcaktohet si lartësia e ASO. Ky është një tregues se personi ka një infeksion beta-hemolitik streptokok të grupit A. Bakteret e streptokokut rriten rreth 1 deri në 3 javë pasi hyjnë në trup dhe arrijnë vlerën më të lartë pas rreth 3 deri në 5 javë. Mund të duhen rreth 6 deri në 12 muaj që testi të kthehet në vlerat normale.

Vlerat e references

6 muaj-2 vjet: ≤50 njësi IU/mL;        2-5 vjeç: ≤160 IU/mL
5-17 vjeç: < ose = 640 IU/mL              > ose =18 vjet: < ose =530 IU/mL

Vlerat e ngritura janë në përputhje me një infeksion paraardhës nga streptokokët e grupit A.

Përdorimi i antistreptolizinës O (ASO) për diagnozën e një infeksioni akut streptokok të grupit A indikohet rrallë, përveç nëse pacienti ka marrë antibiotikë që do ta bënin kulturën negative. Ka kufizime të caktuara për përdorimi i testit ASO në këto rrethana për shkak të vonesës dhe zbutjes së përgjigjes imune pas hershme terapi me antibiotikë.

Titra të lartë të rremë mund të merren me serumet që janë të kontaminuara nga disa organizma bakterialë gjatë dërgesës ose ruajtjes dhe në pacientët me sëmundje të mëlçisë ku prania e përqendrimeve të larta të lipoproteinave në serum mund të imitojë aktiviteti i antitrupave.

Testi nuk është ngritur në të njëjtin nivel në të gjitha infeksionet streptokoke beta-hemolitike të grupit A. Nivele të larta të antistreptolizinës O vërehen në 80% deri në 85% të rasteve me ethe reumatizmale akute të shkaktuara nga bakteret streptokoksike, deri në 50% të rasteve të glomerulonefritit akut dhe 30% deri në 40% të rasteve të piodermës akute streptokoke. Një test negativ nuk e përjashton plotësisht praninë e infeksionit. Prandaj, në raste të dyshimta dhe për të qenë të sigurt për rezultatin e testit, testi ASO mund të përsëritet të paktën 2 herë me një interval prej disa javësh.

Teste të ndryshme të antitrupave mund të bëhen gjithashtu për të reduktuar negativët e rremë. Në prani të disa sëmundjeve të lidhura me mëlçinë, mund të ndodhë pozitivitet i rremë ose mund të mos vërehet një rritje e nivelit të antistreptolizinës O nëse personi merr trajtim antibiotik në fazat e hershme të infeksionit.

Pse ngrihet ASO?

Bakteri i quajtur streptokoku hemolitik ka një lloj antigjeni të quajtur streptolizin O, ose me fjalë të tjera, një efekt toksik i krijuar nga bakteri që hyn në trup. ASO, emri i plotë i të cilit është antistreptolizin O, është një antitrup i sekretuar nga trupi kundër antigjenit streptolizin O. Testi ASO, i cili bëhet në laborator, bëhet duke matur sasinë e antitrupave të prodhuar nga sistemi imunitar. Prandaj, arsyeja për ASO të lartë është prania e baktereve hemolitike të streptokokut në metabolizëm. Me testin antistreptolizin O, prania e baktereve streptokoku hemolitike në metabolizëm kuptohet afërsisht 1 deri në 3 javë pas kontaktit të baktereve me personin.

Pas trajtimit të infeksionit, vlera e ASO vazhdon të jetë mbi vlerën normale për rreth 6 deri në 12 muaj. Nëse infeksioni streptokok beta hemolitik i grupit A nuk trajtohet, mund të çojë në sëmundje shumë më serioze si sëmundjet e kyçeve, veshkave dhe zemrës.

Cilat janë simptomat e ASO të lartë?

Nëse niveli i antistreptolizinës O është mbi kufirin e referencës në testin laboratorik, disa nga simptomat që shihen janë renditur më poshtë:

• Dobësi
• Ulje e oreksit
• Nauze dhe të vjella
• Dhimbje stomaku
• Ënjtje në nyjet limfatike në qafë
• Dhimbje fyti
• Tonsiliti
• Dhimbje fyti që shtohet gjatë gëlltitjes
• Temperatura e lartë
• Skuqje, skuqje, rritje e nxehtësisë ose ënjtje në sipërfaqen e lëkurës
• Dhimbje koke

Pse është e rëndësishme lartësia e ASO?

Infeksioni i shkaktuar nga bakteret streptokoku hemolitik mund të çojë në shumë probleme të ndryshme shëndetësore nëse nuk trajtohet. Përveç infeksioneve të fytit dhe lëkurës, infeksionet në membranën e brendshme të zemrës, sëmundjet e përhershme të zemrës si reumatizma kardiake, inflamacioni në veshka, dështimi i veshkave, rrjedhja e proteinave në urinë dhe presioni i lartë i gjakut mund të shkaktojnë çrregullime serioze. Prandaj, infeksioni streptokok beta-hemolitik i grupit A duhet të trajtohet.

Çfarë është ASO e ulët?

Një vlerë e ulët ASO si rezultat i testit laboratorik tregon se bakteri streptokoku hemolitik nuk është i pranishëm tek personi. Shpesh përshkruhet si ASO negative.

Mos harroni të bëni kontrolle të rregullta shëndetësore.

Titrat fals pozitiv të ASO testit?

Titrat ASO-pozitiv të rremë mund të shkaktohen nga nivelet e rritura të β-lipoproteinës në serum të prodhuar në sëmundjet e mëlçisë dhe nga kontaminimi i serumit me Bacillus cereus dhe Pseudomonas. Titrat e ASO janë të ngritura në 85 përqind të pacientëve me ethe reumatizmale, por mund të mos jenë të ngritura në rastet që përfshijnë pasoja të lëkurës ose veshkave. /Telegrafi/