Është një mendim i zakonshëm në shoqëri që burrat tradhtojnë më shpesh, ndërsa një grua e lënë pas dore emocionalisht qan në shtëpi. Pra, çfarë ndodh kur ato role ndryshojnë? A ka ndonjë arsye pse disa gra tradhtojnë burrat e tyre, edhe kur ai është besnik?

Gratë që tradhtojnë kanë një arsye po aq sa burrat, por askush në të vërtetë nuk flet për të. Ne gjithmonë flasim që burrat mashtrojnë, jini të kujdesshëm. Por as gratë nuk mashtrojnë asnjëherë, sikur pabesia femërore është tabu. Ne të gjithë jemi njerëz dhe nganjëherë të dy bëjmë gabime. Por ekziston një model i ri i tradhtisë në të cilin gjithnjë e më shumë burra kërkojnë këshilla pasi mësojnë se gratë e tyre po i tradhtojnë. Këta burra flasin për mënyrën se si kanë qëndruar besnikë, duke shpresuar se do të jenë në gjendje ta falin çështjen dhe të qëndrojnë së bashku me gruan e tyre të dashur.

Reklama
Reklama

Vlen të përmendet se shumë prej këtyre burrave besnikë sfiduan normat gjinore, duke lejuar veten të jenë të prekshëm dhe duke kërkuar ndihmë. Ata kanë një inteligjencë të lartë emocionale, shprehin hapur emocionet e tyre dhe i ndiejnë gjërat thellë dhe me pasion.

Pse gratë tradhtojnë fare?

Samantha Burns, një eksperte e marrëdhënieve për Your Tango, thotë se përmes hulumtimit të saj të gjerë mbi dallimet gjinore dhe pabesinë, ajo ka treguar se gratë mashtrojnë për arsye emocionale, duke përdorur dashurinë ose lidhjen e fortë si një justifikim për veprimet e tyre, ndërsa burrat mashtrojnë më shumë për fizike arsye, të tilla si pakënaqësia, jeta e tyre seksuale ose për shkak të tërheqjes fizike.

Reklama

A tradhtojnë gratë nën ndikimin e hormoneve apo sepse janë të pakënaqura?

Burrat besnikë shpesh nuk mund të kuptonin se çfarë mungonte ose çfarë mund të përmirësohej, duke u ndjerë të tronditur nga tradhtia e partneres së tyre. Fatkeqësisht, burrat thanë se gratë e tyre kurrë nuk u treguan direkt se ishin të pakënaqur me martesat e tyre. Është e qartë se ka pasur disa mosfunksionime në komunikim. Sidoqoftë, jo gjithmonë komunikimi i dobët, mungesa e shoqërimit ose lidhja emocionale e zvogëluar sjellin tradhti bashkëshortore. Përmes përvojave të saj të këshillimit, Burns ka dëshmuar kontradikta të ndryshimeve stereotipike gjinore në pabesi. Për shembull, ka gra që ndiejnë një lidhje të fortë emocionale me bashkëshortët e tyre, por bien në pasionin dhe eksitimin në një marrëdhënie. Këto gra shpesh tradhtojnë me partnerë të shumtë jashtëmartesor. Kam dëgjuar shumë herë që pyesin, ‘Çfarë nuk është në rregull me mua?’ Ata pyetën nëse ato përshtaten në një martesë tradicionale apo ishte më e natyrshme që ata të kishin më shumë partnerë gjatë viteve”, thotë Burns.

Reklama
Reklama

(Foto: Daily Record)

Mendimet dhe ndjenjat që i paraprijnë mosbesimit

Për fillestarët, pse njerëzit tradhtojnë fare partnerët e tyre? Nuk ka një përgjigje përfundimtare. Mund të jetë një dëshirë e thjeshtë për seks ose mungesë e nevojave seksuale ose emocionale. Por pse gratë tradhtojnë? Mashtrimi ose një lidhje thuhet se do të ndodhin sepse marrëdhënia është gati të prishet, por gratë e kanë përshkruar tradhtinë e tyre si një sfidë emocionuese jashtë martesës dhe jetës familjare.

Burns ka dëgjuar gratë që thonë partnerët e tyre janë shumë të dashur dhe u japin atyre shumë kontroll, duke pranuar se kur u jepet një inç hapësirë, atyre u duhet një milje. Ato thonë se kurrë nuk kishin ndërmend të dëmtonin burrat e tyre ose se nuk ishte dashakeqëse, por një ndjekje egoiste e dëshirave të tyre. Ato menduan vetëm për kënaqësinë e menjëhershme, në vend që të mendonin për pasojat e veprimeve të tyre.

Reklama
Reklama

“Unë gjithashtu kam vërejtur se disa gra kurorëshkelëse kanë një histori abuzimi seksual dhe depresioni, duke kërkuar vazhdimisht lumturi mbi parimin” bari është më i gjelbër në kopshtin e dikujt tjetër “, në vend që të mësojnë se si të gjejnë lumturinë në situatën e tyre aktuale”, tha Burns.

Sociologia Alicia Walker, autore e Jetës Sekrete të një Gruaje të Mashtruar: Fuqia, Pragmatizmi dhe Kënaqësia në Pabesinë Femërore, kishte më shumë për të thënë mbi këtë temë. Në librin e saj, Walker intervistoi 46 çifte heteroseksuale ku gratë përdorën faqen e internetit Ashley Madison për të kërkuar me qëllim dhe për të bërë lidhje me burra të tjerë, dhe ajo që Ëalker zbuloi ishte se këto gra i shohin veprimet e tyre si një “valvulë për të lëshuar inat”, ndjenja të lënduara dhe privimi i vëmendjes që përjetuan në martesat e tyre “.

Reklama
Reklama

Ai gjithashtu tha në hulumtimin e saj se motivi nuk ndryshon shumë nga gjinia, dhe midis arsyeve të tjera mund të gjesh po aq gra sa burra që mashtrojnë për kënaqësi seksuale, hakmarrje, vëmendje. “Nuk ka asnjë arsye të përbashkët”, tha Esther Perel pasi i pyeti njerëzit për jetën e tyre të dashurisë për 34 vjet. “Padyshim një frikë nga plakja dhe vdekja. Frika nga mërzia. A do të ketë ndonjëherë diçka të re dhe emocionuese përsëri?”.

Sigurisht, ka edhe të tjerë që gjejnë justifikimet e tyre brenda marrëdhënies, neglizhenca është ndoshta më e madhja. “Pra, arsyeja kryesore që gratë marrin vendimin për të mashtruar është sepse ndihen të lënë pas dore … ose thjesht nuk janë të dashur sa duhet.”

Reklama
Reklama

Sa e zakonshme është që gratë të tradhtojnë?

Në përgjithësi, burrat kanë më shumë gjasa të tradhtojnë sesa gratë, 20 për qind e burrave dhe 13 për qind e grave thanë se kishin marrëdhënie seksuale me dikë tjetër përveç bashkëshortit të tyre ndërsa ishin të martuar, sipas të dhënave nga Instituti për Studime Familjare. Mundësia që një grua të tradhtojë burrin e saj është rreth gjashtë për qind. Studimi gjithashtu zbuloi se gratë në grup-moshën 18-29 kishin pak më shumë gjasa se burrat e së njëjtës moshë të kishin mosbesim në martesë.

(Foto: NY Post)

Si sillet gruaja kur tradhton?

Papritmas ajo nuk është më në dispozicion si dikur – mund të ketë shumë për të bërë, por mund të jetë një shenjë për flamurin e kuq nëse preferon të qëndrojë në shtëpi ndërsa burri i saj shkon në një darkë familjare.

Reklama
Reklama

Ajo i kushton më shumë vëmendje pamjes së saj – nëse ka kaluar nga xhinse dhe një bluzë të thjeshtë dhe taka të shkurtra, kjo mund të mos jetë në avantazh të meshkujve dhe mund të nënkuptojë se dëshiron të bëjë përshtypje për dikë tjetër. Nëse ka një lidhje, ajo ndihet përsëri e gjallë seksualisht dhe kjo do të reflektohet në veshjet e saj.

Ai duket fajtor – nëse një grua fillon të ndihet fajtore, për pjesën më të madhe, nëse jo gjatë gjithë kohës kur është pranë burrit të saj, kjo do të thotë se ajo po përballet me faktin se po bën diçka që e lëndon atë. Ndonjëherë faji e ha nënvetëdijen e një personi dhe përfundimisht mund të zbulojë të vërtetën. Ai kalon më shumë kohë me miqtë e tij – është në rregull të rri me miqtë e tij herë pas here, por nëse ai nuk kalon shumë kohë me partnerin e tij, kjo është një shenjë alarmi.

Reklama
Reklama

Kjo është veçanërisht treguese nëse ajo këmbëngul që burri i saj të qëndrojë në shtëpi ndërsa ajo shkon jashtë, dhe akoma më keq nëse është një mik për të cilin burri nuk ka dëgjuar kurrë.

(Foto: Date Tricks)