Ministria për Punë të Jashtme e Maqedonisë së Veriut informon se Zvicra, Belgjika dhe Austria kanë miratuar rregulla të reja për Covid-19 për udhëtarët që hyjnë në vendet e tyre.

Në Zvicër, nuk është më në fuqi ndalesa për hyrje të shtetasve nga vendet e treta, përfshi edhe nga Republika e Maqedonisë së Veriut, për qëllime turistike ose çfarëdolloj qëndrimi tjetër, por vetëm me vërtetim/certifikatë për marrje të dy dozave të vaksinës (më shumë informacione për llojin e vaksinës dhe kushtet për hyrje, mund të gjenden në linkun vijues: https://travelcheck.admin.ch/check). Kushti për posedim të testit negativ (PCR ose Antigen), më nuk pranohet si bazë për hyrje për këtë kategori personash.

Në rast se personi i plotëson kushtet për hyrje në Konfederatën Zvicerane, duhet që deri 12 orë para hyrjes në Zvicër, ta plotësojë formularin i cili gjendet në ueb faqen e Zyrës federale të shëndetësisë publike të Zvicrës, ose më saktësisht në linkun vijues: https://swissplf.admin.ch/formula.

Qeveria belge vendos karantinë për udhëtarët e pavaksinuar të cilët do të hyjnë në Belgjikë nga zonat e kuqe, në mesin e të cilave është edhe Maqedonia e Veriut. Për shkak të rritjes së numrit të pacientëve të rinj me Covid-19 në spitalet e rajonit të kryeqytetit të Belgjikës dhe më gjerë, tashmë nga nesër (e premte, 17 shtator) do të vendohen rregulla më të rrepta karantine për udhëtarët të cilët vijnë nga zonat e kuqe. Ata që nuk janë plotësisht të vaksinuar (dy doza në interval të duhur kohor) ose që nuk kanë certifikatë se e kanë kaluar sëmundjen, sapo të mbërrijnë në Belgjikë nga zonat e kuqe, duhet të qëndrojnë 10 ditë në karantinë. Karantina mund të shkurtohet nëse rezultati i testit shtesë në ditën e shtatë rezulton negativ.

Për të hyrë në Austri, kushti është të keni njërin nga dokumentet vijuese: dëshmi për vaksinim ose dëshmi për COVID-19 të kaluar, që paraqet mënyrën e vetme për shmangie të karantinës (vetizolim) 10 ditore, e cila mund të ndërpritet pas 5 ditëve me rezultat të ri negativ të testit PCR.

Të miturit deri 12 vjeç, gjithashtu duhet të izolohen dhe të regjistrohen gjatë mbërritjes, përveç nëse personi i moshës madhore që udhëton me ta nuk është i liruar nga vetizolimi; fëmijët mbi 12 vjeç duhet të posedojnë dëshmi për vaksinim ose dëshmi për COVID-19 të kaluar. Për marrje të një doze të vetme të vaksinës, duhet të dëshmoni se vaksinën e keni marrë para më shumë se 21 ditësh, por jo më shumë se 360 ditë para mbërritjes.

Më shumë informacione lidhur me masat restriktive për të gjitha vendet, mund të gjeni në ueb faqen e MPJ-së, më konkretisht në këtë link: https://www.mfa.gov.mk/mk/page/1706/informacii-za-covid19./Telegrafi/