LAJMI I FUNDIT:

Zbulohet proteina që ndikon te metabolizmi

Zbulohet proteina që ndikon te metabolizmi

A ekziston një proteinë e aftë për të ngadalësuar ose përshpejtuar metabolizmin?

Reklama

Sipas një studimi të publikuar në PNAS, një nga rolet e proteinës Augmentor-alfa do të ishte pikërisht të na bëjë të kuptojmë se kur është e përshtatshme të kursejmë energji në rast agjërimi, duke e vënë përkohësisht metabolizmin “në pauzë”.

Ky zbulim, thonë studiuesit e Yale, mund të jetë i dobishëm në zhvillimin e barna të reja për trajtimin e sëmundjeve të ndryshme metabolike, shkruan fokus.it.

Augmentor-alfa shprehet kryesisht në neuronet agRP, të cilët ndodhen në hipotalamus (një rajon i trurit) dhe kanë për detyrë të na bëjnë të ndihemi të uritur: kur jemi agjërues rritet prania e proteinës në neurone, duke na komunikuar kështu se është rasti i kursimit të energjisë.

Duke krahasuar dy grupe minjsh, njëri në të cilin proteina ishte e pranishme në nivele normale dhe tjetri në të cilin mungonte, studiuesit vunë re se në rastin e parë brejtësit, në mungesë të ushqimit, reduktonin aktivitetin fizik dhe ruanin energjinë; në rastin e dytë, megjithatë, ata nuk ruanin energji dhe vazhduan të ishin shumë aktivë edhe kur ishin agjërues, duke mos marrë sinjale “stop” nga truri dhe për këtë arsye ishin shumë më të hollë se shokët e tyre.

Sipas studiuesve, frenimi ose rritja e efektit të proteinës mund të shërbejë për të kuruar sëmundje të ndryshme që lidhen me funksionimin e metabolizmit: një përmirësim i Augmentor-alfa do të ndihmonte ata që vuajnë nga anoreksia të rrisin peshën e tyre trupore për shembull, ndërsa frenimi i efektit të tij mund të ndihmojë ata që vuajnë nga obeziteti të heqin kilogramët e tepërt. /KP