Me vaksinën që duket se funksion, simptomat e COVID-19 janë lënë mënjanë, por raportet për simptoma të çuditshme dhe të pakëndshme të shkaktuara nga një infeksion COVID-19 vazhdojnë.

Reklama

Përjetimi i dhimbjes së shpinës ose muskujve mund të tregojë infeksion të hershëm. Ndërsa dhimbjet e trupit mund të jenë rezultat i pothuajse çdo gjëje, rezulton se dhimbja e muskujve që lidhet me coronavirusin është pak më ndryshe.

Një raport i OBSH i cili analizoi 55,924 raste të konfirmuara laboratorike të COVID-19 në Kinë, zbuloi se 14.8 për qind e pacientëve raportuan mialgji ose artralgji (dhimbje të përbashkët).

Kjo është dukshëm më e vogël se numri i pacientëve të cilët raportuan ethe/temperaturë (87.9 për qind) dhe kollë të thatë (67.7 për qind), dhe akoma më pak e zakonshme se simptomat e tjera si lodhja (38.1 për qind) dhe gulçimi (18.6 për qind). Sidoqoftë, është pak më e zakonshme se dhimbja e fytit (13.9 për qind), dhimbja e kokës (13.6 për qind) dhe dridhjet (11.4 për qind). Pacientët me COVID-19 kanë diskutuar një ndjenjë dhimbjeje në trupin e tyre e cila ishte shenja e parë paralajmëruese e infeksionit të tyre, shkruan Express.co.uk.

Reklama

Çfarë është mialgjia?

Reklama

Mialgjia përshkruan dhimbjet e muskujve, të cilat mund të përfshijnë ligamente, indet e buta që lidhin muskujt, kockat dhe organet. John Hopkins Medicine shpjegoi: “Lëndimet, trauma, tensioni, disa ilaçe dhe sëmundje mund të sjellin mialgji. Simptomat mund të përfshijnë ngërçe muskulore dhe dhimbje të kyçeve. Diagnostifikimi kërkon vlerësime të kujdesshme klinike të ngërçeve të muskujve dhe dhimbjeve të kyçeve”.

Në një studim, u hetua mialgjia që shkakton infeksionin COVID-19. Studimi vuri në dukje: “Mialgjia është një simptomë e zakonshme në pacientët me infeksione virale të tilla si sëmundja COVID-19 dhe gripi. Dhimbja e shpinës gjatë COVID-19 zakonisht mund të tregojë pneumoni”, tha ai ndër të tjera.

Reklama

Pse është mialgjia e zakonshme e shkaktuar nga COVID-19 më e gjatë dhe më e rëndë se mialgjia e infeksioneve të tjera virale?

Reklama

“Mialgjia dhe lodhja në pacientët me COVID-19 mund të jenë më të gjata në kohëzgjatje sesa infeksionet e tjera virale dhe mund të mos reagojnë ndaj qetësuesve të dhimbjeve konvencionale. Sipas vëzhgimit tonë, kur ngarkesa virale zvogëlohet me trajtimin e virusit, dhimbja e muskujve mund të ulet. Përveç mekanizmave klasikë të mialgjisë të njohur në infeksionet virale, COVID-19 mund të shkaktojë dhimbje muskulore me mekanizma krejtësisht të ndryshëm”, tha ai.

Sipas Richard Watkins, mjek i sëmundjeve infektive dhe profesor i mjekësisë së brendshme në Universitetin Mjekësor të Verilindjes së Ohio, infeksionet virale shkaktojnë dhimbje të muskujve si një nënprodukt i aktivizimit të përgjigjes imune. “Është ‘një rezultat’ i qelizave të sistemit imunitar që çliron interleukinat, të cilat janë proteina që ndihmojnë në luftën kundër patogjenëve pushtues”, tha ai.

Reklama
Reklama

Problemet e kyçeve dhe muskujve janë të zakonshme dhe përfshijnë probleme me shpatullat, qafën, shpinën dhe gjurin. Shumë njerëz do t’i kenë pasur këto në një moment të jetës së tyre. Shumica e këtyre problemeve nuk janë serioze dhe përmirësohen shpejt, megjithatë nëse shoqërohen me ndonjë simptomë tjetër, ato duhet të monitorohen me kujdes. /Telegrafi/