Përfaqësuesi diplomatik i Selisë së Shenjtë në Shqipëri, kryepeshkopi Charles Brown, ka shprehur dëshirën e Vatikanit për të parë një zgjidhje reale midis Kosovës dhe Serbisë.

Duke folur për njohjen e Kosovës si shtet i pavarur nga Vatikani, kryepeshkopi Brown deklaroi se zgjidhjet e mosmarrëveshjeve mes Kosovës dhe Serbisë, janë kusht për të ecur përpara me një sërë çështjesh, duke përfshirë njohjen e Kosovës shtet të pavarur, edhe pse ai pranoi hapur se këto çështje janë shumë të vështira, në këtë kohë.

Këtë deklaratë, kryepeshkopi Brown,  bëri në vizitën e tij të parë në Federatën Pan-Shqiptare “Vatra”, në New York, ku u prit ngrohtësisht nga disa anëtarë të bordit të kësaj shoqate dhe komunitetit shqiptaro-amerikan, raporton Telegrafi.

“Pak më shumë se një vit, si kryeministri dhe presidenti i Kosovës, kanë vizituar Selinë e Shenjtë, ku janë takuar edhe me Papa Françesko , e ku është diskutuar për çështjen e Kosovës. Për ne, kjo është një çështje e rëndësishme, që e marrim shumë seriozisht”, tha ai, duke mos dhënë më shumë mundësi për një përgjigje më të qartë sa i përket njohës së Kosovës nga Vatikani.

Në emër të Federatës Pan-Shqiptare “Vatra”, presidenti Dritan Mishto, shprehu falënderime për përpjekjet e të dërguarit të Papës për të përmirësuar tolerancën fetare në Shqipëri ,dhe iu lut bashkë me të, për njohjen e pavarësisë së Kosovës.

Një kërkesë të tillë e bëri edhe aktivisti i njohur i çështjes kombëtare, dhe njëherësh biznesmeni i suksesshëm me origjinë nga Peja, Harry Bajraktari, i cili po ashtu ngriti çështjen e njohjes së Kosovës nga Vatikani dhe vendosjen e marrëdhënieve diplomatike që inkurajojnë pozitivisht biznesin dhe zhvillimin në vend.

Edhe Zef Balaj nga Bordi Ekzekutiv i “Vatrës” ka kërkuar disa udhëzime nga kryepeshkopi Brown, për çështjen e mbështetjes së pranimit të Kosovës nga Selia e Shenjtë, e cila mban peshë të konsiderueshme në komunitetin diplomatik.

Në anën tjetër, aktivisti i njohur i çështjes kombëtare Harry Bajraktari, përmendi në këtë takim edhe çështjen e Kishës Ortodokse Serbe, e cila, sipas tij, vazhdon ta minojë vendin përkrah qeverisë serbe të përkrahur nga aleatët e tyre historikë.

“Në Shqipëri, Kisha Ortodokse nën ndikimin e klerit grek, luan një rol ndarës. Megjithëkëtë, shqiptarët janë aktualisht në një vend të mirë, me gjithë përpjekjet shkatërruese po intensifikohen, e që vijnë nga drejtimet e ndryshme”, tha Bajraktari, i cili vuri në dukje se zgjidhja e çështjes së njohjes së Kosovës, do të ndihmojë në shpërndarjen e tensioneve që janë në rritje, dhe njëherësh i bëri thirrje edhe një herë Papa Françeskut që ta çojë përpara këtë çështje.

Sa i përket çështjes së bashkëpunimit ndërfetar, nunci apostolik i Vatikanit në Shqiperi, Charles Brown, ka veçuar punën e një komiteti të të gjithë kryetarëve të bashkësive fetare, i cili është shumë aktiv dhe ka lëshuar letra të përbashkëta për një numër çështjesh.

Në vitin e kaluar, sipas tij, Komiteti trajtoi tema të ndryshme duke përfshirë integrimin evropian. Por, kur u pyet për rolin e tij, sa i përket lidhjeve diplomatike midis Selisë së Shenjtë, Vatikanit dhe qeverisë shqiptare, ai u përgjigje se “detyra  ime është të forcojë marrëdhëniet midis Vatikanit dhe Kishës Katolike dhe marrëdhëniet mes Vatikanit dhe Qeverisë”.

Anëtari nderi i “Vatrës”, Cezar Ndreu, i solli kryepeshkpit Brown një gjetje të rrallë, ai fotokopjoi faqet e një botimi Benziger me titull Zonjën e Këshillit të Mirë në Genazzano: Historia e këtij Sanctuary të lashtë dhe të Apparition Wonderful and Translation Miraculous në 1467, Imazhi i shenjtë i Zonjës sonë, nga Scutari në Genazzano

I dërguari i Vatikanit në Shqipëri, Brown, duke i shikuar faqet me kujdes, komentoi me ngazëllim rreth historisë së kishës.

Si shenjë nderimi për vizitën e kryepeshkopit Bown , “Vatra”, ia dhuroi atij zgjedhje nga botimi i vitit 1888, së bashku me botimet e nëntorit dhe dhjetorit 2018 të gazetës ‘Dielli’.

Përndryshe, kryepeshkopi Brown, i cili është nikoqir i lindur në New York, dhe ka shërbyer si prift në një famulli të Bronx-it, në fund të viteve 1980, shërbeu një mandat i plotë si ambasadori i Vatikanit në Irlandë, përpara se të pranonte caktimin e Papa Françeskut të jetë nunci në Shqipëri në mars 2017.

Gjatë viteve të nëntëdhjeta, ai ka bërë shumë punë me motrat misionare dhe personalisht me Nënë Terezën, të cilën ai e konsideron si një hyrje shpirtërore ndaj caktimit të tij të tanishëm.

Ai foli me dashuri për këtë vit e gjysmë në Shqipëri, në mes përpjekjeve për të njohur njerëzit dhe për të mësuar gjuhën shqipe. /Telegrafi/