Të kesh një mëlçi që funksionon mirë është thelbësore për të qenë në formë dhe të shëndetshme, kështu që duhet ta trajtosh mirë në mënyrë që të mund të bëjë punën e saj siç duhet.

Ndërsa është e vetëkuptueshme se mbajtja e një stili jetese të shëndetshme dhe kufizimi i marrjes së alkoolit janë mënyrat më të mira për të maksimizuar funksionin e mëlçisë, disa suplemente dhe vitamina mund të ndihmojnë që mëlçia juaj të funksionojë mirë.

Zinku

Zinku është një element thelbësor që nxit ndarjen e qelizave dhe sëmundja kronike e mëlçisë mund të çojë në një mungesë zinku në trup. Studimet kanë treguar se plotësimi i zinkut mund të ndihmojë në mbrojtjen e mëlçisë tuaj nga stresi oksidativ i shkaktuar nga infeksioni i hepatitit C.

Studime të tjera kanë treguar se plotësimi afatgjatë i zinkut mund të ndihmojë në mbështetjen e funksionit të mëlçisë në pacientët me sëmundje të mëlçisë.

Rrënja e jamballit

Rrënja e jamballit përmban një përbërës aktiv të quajtur acid glicyrrhizic, i cili mund të ndihmojë në reduktimin e inflamacionit të mëlçisë dhe mund të ndihmojë në rigjenerimin e qelizave të dëmtuara. Një provë klinike e vitit 2021 zbuloi se injeksionet javore të acidit glicirrizik në pacientët me hepatit C ndihmuan në uljen e simptomave.

Xhenxhefili

Jo vetëm një nga erëzat më të njohura në botë, por xhenxhefili është gjithashtu i njohur për aftësinë e tij për të reduktuar inflamacionin dhe përdoret zakonisht si një ilaç në shtëpi për alergjitë. Ekzistojnë gjithashtu prova që xhenxhefili mund të ndihmojë mëlçinë tuaj.

Studimet zbuluan se rrënja mund të ndihmojë në rivendosjen e përbërjes së gjakut, mbrojtjen nga fibroza e mëlçisë. /Telegrafi/