Rreth 111 milion njerëz në botë – dhe ndoshta shumë të tjerë sëmundjet e të cilëve nuk u diagnostikuan kurrë – janë infektuar me coronavirus deri më tani.

A duhet të vaksinohen ende këta njerëz? Dy studime të reja i përgjigjen kësaj pyetjeje me një po të prerë.

Në fakt, studimi sugjeron që për këta njerëz mjafton vetëm një dozë e vaksinës për të ngritur antitrupat e tyre dhe për të shkatërruar coronavirusin – madje edhe disa variante më infektive, shkruan The New York Times.

Rezultatet e këtyre studimeve të reja janë në përputhje me gjetjet e dy të tjerëve të botuara gjatë javëve të fundit. Të marra së bashku, hulumtimi sugjeron që njerëzit që kanë pasur COVID-19 duhet të imunizohen – por një dozë e vetme e vaksinës mund të jetë e mjaftueshme.

“Unë mendoj se është një arsyetim vërtet i fortë pse njerëzit që ishin infektuar më parë me coronavirus duhet të bënin vaksinën”, tha Jennifer Gommerman, një imunologe në Universitetin e Torontos e cila nuk ishte përfshirë në kërkimin e ri. Përgjigja imune e një personi ndaj një infeksioni natyror është shumë e ndryshueshme. Shumica e njerëzve prodhojnë shumë antitrupa që vazhdojnë për shumë muaj. Por disa njerëz që kishin simptoma të lehta ose fare prodhojnë pak antitrupa, të cilët shpejt bien në nivele të pa zbulueshme.

Studimi i fundit, i cili ende nuk është botuar në një revistë shkencore, analizoi mostrat e gjakut nga njerëzit që kanë pasur COVID-19. Gjetjet sugjeruan që sistemet e tyre imune do të kishin probleme për të mbrojtur B.1.351, varianti i coronavirusit i identifikuar për herë të parë në Afrikën e Jugut .

Por një e dozë e vaksinës Pfizer-BioNTech ose Moderna ndryshoi ndjeshëm mendimet: Ajo amplifikoi sasinë e antitrupave në gjakun e tyre me një mijëfish “një rritje masive, masive”, tha Andrew T. McGuire, një imunolog në Fred Hutchinson Qendra e Kërkimit të Kancerit në Seattle, i cili drejtoi studimin.

Në fakt, antitrupat dukej se kishin performancë më të mirë sesa ata te njerëzit që nuk kishin pasur COVID-19 dhe kishin marrë dy doza të vaksinës. Studime të shumta kanë sugjeruar që vaksinat Pfizer-BioNTech dhe Moderna janë rreth pesë herë më pak të efektshme ndaj variantit.

Studiuesit morën mostra gjaku nga dhjetë vullnetarë në studimin Seohor Covid Cohort të cilët u vaksinuan muaj pasi kishin kontraktuar coronavirusin. Shtatë nga pjesëmarrësit morën vaksinën Pfizer-BioNTech dhe tre morën vaksinën Moderna.

Gjaku i marrë rreth dy ose tre javë pas vaksinimit tregoi një rritje të rëndësishëm në sasitë e antitrupave krahasuar me mostrat e mbledhura para vaksinimit. Studiuesit nuk e dinë akoma për sa kohë do të vazhdojë sasia e rritur e antitrupave, por “shpresojmë që ata të zgjasin shumë”, tha Dr. McGuire. Studiuesit gjithashtu panë rritje të qelizave imune që mbajnë mend dhe luftojnë virusin, tha Dr. McGuire. “Duket shumë qartë që ne jemi duke rritur imunitetin e tyre para-ekzistues”, tha ai.

Në një studim tjetër të ri, studiuesit në Universitetin e New York zbuluan se një dozë e dytë e vaksinës nuk shtonte aspak përfitim për njerëzit që kanë pasur COVID-19 – një fenomen që është vërejtur edhe me vaksinat për viruse të tjera.

Në atë studim, shumica e njerëzve ishin infektuar me coronavirus tetë ose nëntë muaj më parë, por panë që antitrupat e tyre u rritën me njëqindfish në një mijë herë kur iu dha doza e parë e një vaksine. Pas dozës së dytë, megjithatë, nivelet e antitrupave nuk u rritën më tej. /Telegrafi/