LAJMI I FUNDIT:

Studentët që përqafohen me qentë janë më pak të stresuar, zbulon studimi

Studentët që përqafohen me qentë janë më pak të stresuar, zbulon studimi

Përkëdhelja dhe përqafimi i një qeni mund të ketë një ndikim të madh në mirëqenien e studentëve, sipas hulumtimeve të reja nga Kanadaja.

Reklama

Akademikët në Universitetin e British Columbia ndanë 284 studentë në tre grupe: I pari mund të  bashkëvepronte me një qen terapie, por nuk lejohej ta prekte, ndërsa një grup i dytë mund të bashkëvepronte dhe të prekte qenin terapik. Grupi i tretë, një kontroll, u takua me një mbajtës qensh, por jo me qen.

Para eksperimentit, vullnetarët u pyetën për mirëqenien e tyre të përgjithshme – përfshirë lidhjen shoqërore, lumturinë, integrimin në shoqërinë, stresin dhe mallin për shtëpinë.

Të gjitha grupet panë një përmirësim, por vetëm grupi i lejuar për të përkëdhelur qenin e tyre terapeutik ilustroi përmirësim të madh në të gjitha kategoritë. “Ka pasur një numër studimesh që kanë gjetur se ndërhyrjet e ndihmuara nga qeni përmirësojnë ndjeshëm mirëqenien e pjesëmarrësve, por ka pasur pak kërkime se cilat ndërveprime ofrojnë përfitimet më të mëdha”, tha John-Tyler Binfet.

“Ne e dimë që të kalosh kohë me qen terapi është e dobishme, por nuk e dinim pse”. Ndërveprimi personal, dhe veçanërisht prekja, janë zvogëluar shumë gjatë pandemisë COVID-19. Programet e terapisë me qen janë gjithnjë e më të popullarizuara në kampuset e kolegjit dhe Binfet tha se ato mund të jenë veçanërisht të dobishme për studentët që mund të kthehen në shkollë fizikisht në vjeshtë.

Hulumtimet e mëparshme nga departamenti zbuluan se pas një sesioni të vetëm të hyrjes, studentët që morën pjesë në terapinë e qenve raportuan ulje të konsiderueshme të stresit dhe rritje të niveleve të lumturisë dhe energjisë që zgjasin për të paktën 10 orë. /Telegrafi/