Komandanti i misionit ushtarak EUFOR në BeH, gjenerali Alexander Platzer, nuk sheh “në parim asnjë kërcënim klasik ushtarak, pavarësisht njoftimeve të Milorad Dodik për shkëputjen e Republikës Serbe”.

“Situata e përgjithshme e sigurisë në vend është e qëndrueshme,” tha Platzer në një intervistë me Der Standard të Austrisë.

Ai kundërshton mundësinë e dërgimit të trupave në Brçko, një vend që ndan Republikën Serbe në dy pjesë. Një veprim i tillë u sugjerua nga disa analistë për të penguar Dodikun nga veprimet e mëtejshme.

“Më pyesin vazhdimisht për transferimin e trupave në Brçko dhe sot e kësaj dite nuk e kam kuptuar plotësisht se nga erdhi kjo kërkesë. Ne jemi atje dhe aktualisht nuk e shohim nevojën për praninë e trupave shtesë. Mendoj se do të kishte më shumë përshkallëzim sesa de-përshkallëzimi nëse trupat dërgohen në Brçko”, tha Platzer.

Ai thekson se detyra themelore e EUFOR-it është të mbështesë forcat lokale në ruajtjen e një mjedisi të sigurt dhe të qëndrueshëm. Përveç 600 operativëve, aktualisht ka trupa shtesë në zonën e furnizimit. Përveç kësaj, EUFOR ka forca të mjaftueshme rezervë që mund të dislokohen në çdo kohë sipas nevojës.

Platzer thekson se bashkësia ndërkombëtare është shprehur kundër skenarit të pushtimit duke ia lënë përgjegjësinë e shtetit autoriteteve.

“Unë nuk e shoh nevojën për ta ndryshuar këtë,” tha ai.

Forcat rezervë mund të vijnë nga vendet e tjera të Ballkanit, por mund të përdoret edhe KFOR-i nga Kosova. Përveç kësaj, ka ende një rezervë strategjike tërësisht jashtë. Nëse është e nevojshme, mund të thirren edhe 1000 ushtarë të tjerë dhe kjo mund të rritet.

“Ne po përgatitemi për skenarë të caktuar. Rreth 700 ushtarë erdhën në stërvitjen vjetore këtë vit si një forcë rezervë. Ishte një stërvitje e planifikuar që na tregoi se BE dhe komuniteti ndërkombëtar janë të aftë të veprojnë,” tha Platzer.

Gjithashtu po merret parasysh zgjerimi i stacioneve lokale të vëzhgimit të EUFOR-it në të gjithë vendin, të ashtuquajturat shtëpi LOT, “me qëllim që të shihet sa më thellë se çfarë po ndodh”.

Ofertat për këtë vijnë nga vendet që tashmë po japin ushtrinë. Në parim, nëse komandanti i EUFOR-it sheh se rrezikohet një mjedis i sigurt dhe i qëndrueshëm, ai mund të reagojë aktivisht me iniciativën e tij, për të cilën nuk ka nevojë për lejen e Brukselit.

“Përveç kësaj, ne mund të kryejmë inspektime të paparalajmëruara në të gjithë sektorin e armatimeve në çdo kohë”, tha Platzer.

Lidhur me debatin mbi zgjerimin e EUFOR-it në Këshillin e Sigurimit të OKB-së, Platzer thekson se mandati dhe detyrat e EUFOR-it janë “plotësisht të ndara nga detyrat civile të Përfaqësuesit të Lartë”, pavarësisht se Rusia dëshiron të heqë të gjitha referencat për Përfaqësuesin e Lartë nga rezoluta e re e EUFOR-it.

“Nga pikëpamja ushtarake, nuk do të kishte asnjë ndryshim që të fshiheshin referencat për Përfaqësuesin e Lartë nga teksti i mandatit të EUFOR-it në mënyrë që të zgjasim misionin tonë. Nëse kjo do të dëmtonte Marrëveshjen e Dejtonit është një çështje tjetër. Unë nuk mund ta vlerësoj këtë,” tha Platzer.

Platzer nuk sheh asnjë problem me pushkët e gjata në Republikën Serbe.

“Lloji i pajisjeve të përdorura nga policia në Republika Serbe korrespondon me standardet ndërkombëtare. Ne kemi gjithashtu pushkë të gjata në Austri,” tha ai.