Sindikatat e punëtorëve të sektori publik e kanë përkrahur propozimin e Aleancës për Ardhmërinë e Kosovës që përmes amendamentimit të bëhet rritja lineare e pagave prej 30 për qind për gjithë punëtorët e këtij sektori, deri në miratimin e Ligjit të Pagave. Derisa u shprehën skeptikë se ky i fundit do të hyjë në fuqi në vitin 2023.

Reklama

Kjo u bë e ditur nga vetë krye-sindikalistët e punëtorëve publikë gjatë një tryeze të organizuar nga Grupi Parlamentar i AAK-së me temën “Projektligji i Buxhetit të Kosovës për vitin 2023 – Ligji i Pagave”.

Deputeti i AAK-së, Pal Lekaj u shpreh se në mes të dy leximeve të Ligjit për Buxhet do të propozojnë amadanmentimin për rritje të pagës në mënyrë lineare për 30% nëse pajtohen edhe sindikatat.

Reklama
Reklama

“Kemi menduar që ta shfrytëzojmë këtë kohë që një 30 për qind nëse ju mendoni që është e arsyeshme duke u bazuar edhe në inflacion 20 për qind, por edhe një rritje sepse trendi i inflacionit ka me shkua prapë në vitin 2023 kemi me pas kriza ekonomike dhe nuk kemi deshtë me shkua në 50 për qind dhe me bë politik por kemi menduar që në bazë të analizave që 30 për qind është i arsyeshëm deri në miratimin e Ligjit të Pagave. Kryetema e vijave buxhetore do të jetë ky amendament që ka 30 për qind nëse dakordohemi. Nëse e shihni ju të arsyeshme në rregull nëse ka ndonjë plotësim apo ndryshim ne mundemi gjatë rrugës të ndryshojmë”, theksoi Lekaj.

Reklama
Reklama

Time Kadrijaj po ashtu nga ky subjekt politik tha se krye-sindikalistët nuk i kanë ftuar për t’u politizuar.

Ajo tha se shihet qartë se po rrezikohet mos miratimi i Ligjit të Pagave në këtë kohë kur inflacioni ka arritur shifra të larta.

“Nuk ju kemi ftuar për me u politizuar, por ne jemi deputet të zgjedhur nga vota e popullit dhe ne duhet të përfaqësojmë interesat e popullit dhe qytetarëve të Kosovës dhe ky takim është i kësaj fryme sepse ne si deputet duhet të ngrisim gjithë padrejtësitë që bëhen në sferën shoqërore dhe në këtë rast po shihet që qytetarët tanë do të jenë të rrezikuar me mos miratimin e Ligjit të pagave dhe do të jenë të rrezikuar me paga të ulëta dhe inflacionin që është arritur në shifra enorme dhe që është padrejtësi dhe normal që ne si deputet duhet t’i ngrisim këto shqetësime”, theksoi Kadriaj.

Reklama
Reklama

Kryetari i SBASHK-ut, Rrahman Jasharaj ka mbështetur idenë e AAK-së për ngritjen e pagës në mënyrë lineare për 30 për qind. Sipas tij kjo ide do t’i ulte tensionet të cilat pritet të ngritën në janar, pasi ai beson që nuk do të ketë Ligjit të pagave as në vitin e ardhshëm.

Jasharaj u shpreh se Qeveria e Kosovës nuk po ndalet me tendencat për të zhbërë sindikatat.

“Ideja që të kemi një ngritje lineare deri në 30 për qind do të ishte një ndihmës e madhe për të gjithë ne sidomos do të ishte domethënëse për ata që i kemi me paga tepër të ulëta në arsim e kam fjalën për punëtorët tekniko-ndihmës. Lajmet e konfirmuara se nuk është ndarë një pjesë e duhur nga Projektligji për Buxhetin 2023 për Ligjin e Pagave flet qartë dhe duhet ta kuptim të vërtetën e hidhur se as në vitin 2023, Ligjit të Pagave nuk do të kemi dhe po e bëjë një krahasim për ta dëshmuar lojën e bërë nga Qeveria. Gjatë grevës kishin dal me pompozitet se Ligji i Pagave po bëhet, arsimtarët kanë kaq koeficiente e zbuluan atë 120 që e mohuan vetë. Kërkesa 30 për qind do t’i qetësonte gjakrat do ta qetësonte situatën të punësuarit do ta kuptonin si mbështetje të këtyre institucioneve sepse mos të harroj qeveria se greva nuk është mbyllur është pezulluar dhe ato premtimet se në janar do të kemi Ligjin e Pagave dhe do të jetë i shkëlqyer prapë do të ngritën pikëpyetje dhe tensione”, theksoi Jasharaj.

Reklama
Reklama

Edhe kryetari i Sindikatës së Pavarur të Administratës të Kosovës, Ali Gashi e ka përshëndetur propozimin e AAK-së për rritje në mënyrë lineare të pagës për 30 për qind.

Gashi u shpreh se Ligji për shërbyesit civilë e kap dhe politizon administratën publike.

“Ky është një mashtrim i radhës nga ana e Qeverisë së Kosovës dhe për t’i vërë kapak është ky Projektligj i Buxhetit ku rrjedhimisht në kontingjentin për zbatimin apo rritjen eventuale të pagave nuk është përfshirë. Tendenca që përmes këtij Ligji ta kap dhe ta politizoj ta prish strukturën organizative të shërbimit civil, i cili është formuar dhe është profesionalizuar me shumë mund dhe sakrificë është një e keqe e madhe që e ka pllakosur komplet sistemin qeveritar të Kosovës me theks të veçantë shërbimin civil, nëse lejojmë një tendencë të tillë mund të themi se nuk do të kemi shërbim civil të përfshirë dhe meritokracisë por do të kemi administratë të kapur e politike. Propozimi juaj është i jashtëzakonshëm duke marr parasysh sfidën që jemi duke kaluar megjithatë konsideroj se te çështja e nxjerrjes së pagës mesatare të Kosovës duhet të kihet parasysh për arsye se në nxjerrje të mesatares së pagës është mirë të përjashtohen grupet e interesit, institucionet që janë të mandatuara bordet dhe agjencitë sepse një numër i tyre e ngrit këtë mesatare, por të merren për bazë zyrtar publik komunal arsimi, shëndetësia”, u shpreh Gashi.

Reklama
Reklama

Por, ndonëse e mirëpriti një propozim të tillë, udhëheqësi i Sindikatës së Policëve të Kosovës, Imer Zeqiri tha se propozimi i AAK është pak për pagat e policëve të Kosovës.

Ai adresoi edhe nevojën për sigurime shëndetësore.

“Do të shkoj kjo në pagën bazë apo do të jetë në neto për arsyes se e dini që paga bazë e një polici është 392 euro dhe për mendimin tim sa i përket Policisë së Kosovës kjo është pak, propozimi është shumë me vend nuk po dua të anashkalojë propozimin”, theksoi Zeqiri.

Se nuk do të ketë ndonjë rritje shumë të madhe në paga rritja lineare prej 30 për qind u shprehën edhe nga Federata Sindikale e Mjekëve.

Reklama

Ligji për Buxhet për vitin 2023 pritet të diskutohet dhe të votohet këtë të enjte në Kuvendin e Kosovës.

Reklama