Ne të gjithë po bëjmë më të mirën tani për të mbrojtur veten dhe familjet tona nga virusi.

Mbajtja e higjienës së mirë dhe distancimit të duhur shoqëror mbetet mënyra më e mirë për ta parandaluar atë, por nëse duhet të ndani një makinë, çfarë të bëni?

Ndarja e një hapësire të kufizuar na shqetëson shumë tani. Duke pasur këtë në mendje, studiuesit nga Universiteti Brown dhe Universiteti i Massachusetts Amherst u vendosën për të përcaktuar se si mund të zvogëlojmë rrezikun e prekjes nga virusi nëse duhet të ndajmë një makinë me njerëzit me të cilët nuk jetojmë.

Studiuesit kryen teste në modelet kompjuterike për të përcaktuar gjasat e transmetimit në ajër nga një person në një makinë në tjetrin. Ata studiuan se si ajri do të rrjedh në një makinë kur dritaret specifike ishin të hapura, kur të gjitha dritaret ishin të hapura dhe kur dritaret ishin të mbyllura.

Sipas rezultateve të tyre, kishte qarkullim më të mirë të ajrit dhe më pak ekspozim ndaj ndotësve të ajrit kur pasagjeri ulej në pjesën e pasme të makinës larg nga shoferi. Nuk është për t’u habitur, hapja e dritareve ishte më e dobishme sesa ndezja e ventilimit të makinave.

Por ishte një gjetje e habitshme kur bëhej fjalë për të lënë dritaret e hapura. Sipas Varghese Mathai, PhD, autori kryesor i studimit, “Nëse një person mund të infektojë potencialisht tjetrin, hapja e dritares pranë jush nuk mund të jetë domosdoshmëritë opsioni më i mirë. Në vend të kësaj, hapni dritaret më të largëta nga ju. Kjo mund të lejojë ventilim të kryqëzuar në kabinën”. Kjo pasi, siç shpjegon Mathai, ajri rrjedh nga mbrapa në dritaren e përparme në një makinë.

Pra, nëse duhet të ndani një makinë, mënyra më e mirë për të mbrojtur veten dhe për të inkurajuar ventilimin e duhur është të uleni në njërën anë të makinës me dritaren e mbyllur dhe të hapni dritaren në pjesën e pasme përballë jush. Nëse është e mundur, duhet të ndani makinën me një shofer dhe të shmangni situatat me një makinë të mbushur. Dhe si gjithmonë, sigurohuni që keni veshur një maskë dhe keni pastrues dore për ta përdorur pasi të dilni nga makina. /Telegrafi/