Në verën e vitit 2021, zjarret malore shkaktuan një “katastrofë të madhe” në ishullin italian të Sardenjës, duke djegur mbi 28,000 hektarë tokë dhe duke zhvendosur mijëra persona nga shtëpitë e tyre.Pothuajse gjysma e tokës së prekur u dogj në një zjarr të vetëm katastrofik që preku rajonin Montiferru, pranë bregut perëndimor të ishullit.

Reklama

Tani, Montiferru është një nga një duzinë zonash pyjore në të gjithë botën që po teston një sistem të ri paralajmërimi “ultra-hershëm” për zjarret, i zhvilluar nga një startup gjerman i quajtur Dryad – sipas nimfave të mitologjisë greke që jetojnë në simbiozë me pemët.

Dryad, i cili ka mbledhur 13.9 milionë euro (rreth 12.2 milionë dollarë), synon të zvogëlojë kohën e zbulimit të zjarreve dhe t’i kap ato në fazën e djegies – kur nuk ka ende një flakë të hapur – zakonisht brenda 60 minutave të para, raporton CNN, përcjell Telegrafi.

Reklama
Reklama

Për ta bërë këtë, kompania ka projektuar një sensor me energji diellore të pajisur me një detektor gazi. “Ai mund të zbulojë hidrogjenin, monoksidin e karbonit dhe komponimet organike të paqëndrueshme – në thelb mund të nuhasë zjarrin,” thotë Brinkschute. “Mendoni si një hundë elektronike që e lidhni me një pemë.”

Të vendosur në pyje, këta sensorë transmetojnë sinjalet e urgjencës në internet përmes satelitit dhe 4G.

Pasi sensori zbulon një zjarr, ai dërgon një sinjal përmes një rrjeti pa tel duke përdorur një antenë të integruar. Sinjali më pas transmetohet në pajisje më komplekse dhe transmetohet në internet me anë të satelitit dhe 4G. Në fund, informacioni u dërgohet menaxherëve të pyjeve.

Reklama

Sensorët shiten për 48 € (49 dollarë) secili. Dryad, i cili ka një ekip prej rreth 30 vetësh, shet pajisjen dhe gjithashtu ofron një model abonimi vjetor – me çmim 15% të kostos totale të harduerit – që përfshin mirëmbajtjen dhe mbështetjen. Klientët e saj kryesorë janë bashkitë dhe pyjet private, si dhe kompanitë e energjisë elektrike dhe hekurudhat, pajisjet e të cilave shpesh janë burim zjarresh.

Reklama

Deri më tani, startup-i ka instaluar 300 sensorë në një duzinë testimesh në Gjermani, Greqi, Spanjë, Portugali, Turqi, Shtetet e Bashkuara dhe Korenë e Jugut, si dhe Montiferru në Itali.

“Ne kemi qenë duke testuar sistemin Dryad në një zonë pyjore prej rreth 50 hektarësh (124 hektarë), e cila është prekur veçanërisht keq nga zjarrvënia,” thotë Philipp Nahrstedt, i cili menaxhon një pyll prej 62,000 hektarësh në shtetin qendror-lindor gjerman të Saksonisë. -Anhalt. “Vëmë një zjarr në pyll dhe brenda 14 minutash u zbulua nga sensorët. Kjo kohë zbulimi ishte fenomenale dhe tregoi se sa potencial ka sistemi Dryad,” shton ai. /Telegrafi/