Shihni se si paracetamoli ndikon në shtatzëninë tuaj

Nëse jeni shtatzënë dhe keni dhimbje koke ose ethe, me siguri do të përdorni paracetamol, transmeton Telegrafi.

Megjithatë, sipas një studimi të publikuar në shtator 2021, ekspozimi ndaj paracetamolit gjatë shtatzënisë mund të ndikojë në zhvillimin e fetusit, dhe kështu të rrisë rrezikun e çrregullimeve nervore, riprodhuese dhe urogjenitale.

Hulumtimet kanë treguar se paracetamoli funksionon kështu te djemtë dhe vajzat gjatë shtatzënisë.

Te djemtë, ekspozimi ndaj paracetamolit gjatë shtatzënisë mund të rrisë rrezikun e anomalive riprodhuese, siç janë testikujt e zbritur dhe distanca e zvogëluar midis anusit dhe rrënjës së penisit.

Te vajzat, kjo mund të çojë në pubertet të hershëm.

Të dy gjinitë kanë një rrezik në rritje të konsiderueshme të çrregullimeve të ADHD-së (Deficit i vëmendjes dhe hiperaktiviteti), autizëm, të folur të vonuar dhe inteligjencë të zvogëluar.

Shkencëtarët ende nuk kanë qenë në gjendje të tregojnë se si funksionon sasia dhe koha e marrjes së paracetamolit gjatë shtatzënisë.

/Telegrafi/