Mutacione në coronavirusin e rrezikshëm, por më pak serioze, u identifikuan në Francë dhe kjo mund të jetë arsyeja pse Evropa po shënon një rritje të rasteve të COVID-19.

Shefi i një spitali kërkimor francez u ka zbuluar ligjbërësve javën e kaluar zbulimin e llojeve SARS-CoV-2.

Kreu i IHU Méditerranée Infeksionit në Marsejë, Didier Raoult, i cili është një mikrobiolog, u tha senatorëve francezë se ekspertët e sëmundjeve infektive të spitalit gjetën shtatë mutacione të virusit gjatë një analize të testeve COVID-19 gjatë verës.

Sipas tij, një lloj kishte hyrë në vend përmes njerëzve, të ardhur nga Afrika e Veriut, pasi Franca hoqi kufizimet e bllokimit në qershor. Siç është raportuar nga The Sunday Times, ndërsa mutacioni është zhdukur tani, të tjerët janë shfaqur.

Sipas ekspertit, llojet e sapo shfaqura të coronavirusit janë “më pak të rënda”, gjë që tregon se “diçka po ndodh me këtë virus, gjë që e bën atë të ndryshëm”. Sipas Raoult, mutacionet e vërejtura nga ekspertët francezë janë “një version mjaft i degraduar i formës fillestare.

Mbi 1.000 prejardhje të këtij virusi të ri janë në qarkullim në të gjithë botën dhe studiuesi identifikoi shtatë prej tyre në Nigeri.

Ekspertët thanë se secila prej këtyre linjave përfaqëson sekuencat e gjenomit nga vende të ndryshme. Sipas studiuesve, monitorimi dhe gjurmimi i prejardhjeve janë shumë të rëndësishme pasi ato mund të ndihmojnë për të përcaktuar se si një virus përhapet nëpër popullatë dhe komunitete.

E para tregon sekuencat virale nga Kina, si dhe eksportet globale duke përfshirë Azinë Juglindore, Korenë e Jugut, Japoninë, Australinë, Evropën dhe SHBA. E dyta përfaqëson një sekuencë virale nga shpërthimi në Itali, ndërsa e treta përfaqëson një linja e re evropiane dhe e katërta tregon sekuencën nga Islanda, Turqia dhe Britania e Madhe

Ekziston një linjë e pestë që përfaqëson sekuencën nga Arabia Saudite, Holanda, Turqia, Egjipti, Finlanda dhe Anglia. E gjashta përfaqëson sekuencën virale nga Holanda dhe linja e shtatë tregon sekuencat nga Turqia, Egjipti, Finlanda, Arabia Saudite dhe Anglia. /KP/