Shkencëtarët thonë se kanë krijuar diçka që i ngjan një vrime krimbi në laborator – një motiv i zakonshëm në filmat fantastiko-shkencor që ende nuk është regjistruar në realitet. Gjegjësisht, ata arritën të simulojnë dy vrima të zeza në miniaturë në një kompjuter kuantik dhe të transmetojnë një mesazh mes tyre, domethënë krijuan një lloj tuneli në hapësirë-kohë.

Reklama

Ekspertët deklarojnë se në bazë të informacionit kuantik të teleportuar, duket se është shfaqur një vrimë krimbi ku mund të kalohet, por që nuk ka pasur ndarje të hapësirës dhe kohës. Një vrimë krimbi është një çarje në hapësirë-kohë që teorikisht mund të lidhë dy rajone të largëta të hapësirës. Shkencëtarët i quajnë gjithashtu urat Einstein-Rosen, sipas dy fizikantëve që punuan në to: Albert Einstein dhe Nathan Rosen.

Reklama
Reklama

Në vitet 1930, kolegu i Einsteinit, Nathan Rosen, tregoi se hapësira-koha e lakuar e një vrime të zezë mund të lidhet me majat e një vrime të bardhë dhe të formojë një lloj ure, ose tuneli. Në rrethanat e duhura, lënda mund të udhëtojë nëpër tunele të tilla pa humbje informacioni, pra pa dëmtime.

“Duket si një rosë, ajo ecën si një rosë, tingëllon si një rosë. Pra, ne kemi krijuar diçka që i ngjan një vrime krimbi në veti”, tha fizikani Joseph Lykken nga Fermilab, një laborator amerikan i fizikës së grimcave, siç raportohet nga The Kujdestar.

Fizikantja e Caltech Maria Spiropulu tha se ky fenomen në miniaturë ka karakteristikat e një “vrime krimbi foshnjash” dhe se ajo shpreson që së shpejti të jetë në gjendje të bëjë një “vrimë krimbi foshnjash” dhe më pas ekzemplarë të rritur.

Reklama
Reklama

Shkencëtarët vëzhguan dinamikën e vrimës së krimbit në një kompjuter kuantik të quajtur Sycamore Quantum Processor. Ekspertët që nuk ishin të përfshirë në eksperiment paralajmërojnë se kjo nuk është një vrimë krimbi reale, apo fizikisht e pranishme, por ata deklaruan se një hulumtim i tillë ka potencial të madh.

Daniel Harlow, një fizikant në MIT, tha për New York Times se eksperimenti bazohej në modelim që ishte aq i thjeshtë sa mund të ishte studiuar edhe me stilolaps dhe letër. Por shkencëtarët që bënë hulumtimin theksuan qartë se janë ende larg dërgimit të njerëzve apo qenieve të tjera të gjalla përmes një portali të tillë.

Reklama

“Në një kuptim eksperimental, për sa më përket mua, është shumë larg. Njerëzit vijnë tek unë dhe më pyesin: ‘A mund ta fusësh qenin tënd në një vrimë krimbi?’ Përgjigjja është jo”, tha Spiropoulou.

Reklama

Lykken pajtohet me të, duke shpjeguar se “ka një ndryshim midis diçkaje që është e mundur hipotetike dhe e mundshme në realitet”.

“Pra, do të duhet një kohë e gjatë për të dërguar një qen përmes një vrime krimbi. Por duhet të filloni diku. Dhe mendoj se është emocionuese që ne kemi arritur diçka fare. Ideja e një vrime krimbi ka ekzistuar për një kohë të gjatë. Por ne jemi shkencëtarë eksperimentalë dhe jemi përpjekur ta eksplorojmë këtë koncept për një kohë të gjatë në laborator”, tha Lykken. /Telegrafi/