Shkencëtarët mendojnë se Inteligjenca Artificiale mund të ndihmojë mjekët të trajtojnë problemet e zorrëve dhe stomakut të pacientëve duke përdorur një kamerë të instaluar në tualetet e tyre.

Sipas mediave të huaja, përcjell Telegrafi, mund të jetë veçanërisht e dobishme për pacientët të cilët mund të mos jenë në gjendje të raportojnë vetë simptomat e tyre, thonë studiuesit.

Një ekip gastroenterologësh – mjekë të specializuar në çrregullime të stomakut dhe zorrëve – zhvilluan teknologjinë duke parë mijëra fotografi të mostrave të jashtëqitjes.

Studiuesit shikuan gjithsej 3,328 imazhe të jashtëqitjes nga vullnetarë ose të gjetura në internet, dhe shqyrtuan dhe shënuan secilën bazuar në “Bristol Stool Scale”, e cila klasifikon lloje të ndryshme të jashtëqitjeve.

Ata më pas vendosin inteligjencën artificiale për të punuar në imazhe, duke e ngarkuar atë me klasifikimin e llojeve të jashtëqitjeve në foto.

Ata zbuluan se ishte e saktë 85.1 për qind e kohës në klasifikimin e llojit të jashtëqitjes dhe 76.3 për qind të kohës në zbulimin e gjakut.

Studiuesit mendojnë se kjo Inteligjencë Artificiale, e shoqëruar me një kamerë të vendosur brenda tualeteve, mund të ndihmojë mjekët të trajtojnë pacientë me probleme kronike gastrointestinale.

Ata e quajnë idenë “teknologji e zgjuar e tualetit”. Ajo thuhet se do të funksiononte duke këputur një imazh të jashtëqitjes së pacientëve pasi ata kishin larë tualetin dhe duke mbledhur këto të dhëna me kalimin e kohës.

Sipas Dr. Deborah Fisher, një autor kryesor në studim dhe profesor i asociuar i mjekësisë në Duke University Durham në Karolinën e Veriut, gasteroenterologët zakonisht duhet të mbështeten tek pacientët që raportojnë detaje mbi vetë mostrat e tyre të jashtëqitjes, të cilat mund të jenë shumë të pabesueshme.

Dr. Fisher tha në një deklaratë: “Pacientët shpesh nuk mund të kujtojnë se si duket jashtëqitja e tyre ose sa shpesh ata kanë një lëvizje të zorrëve, e cila është pjesë e procesit standard të monitorimit”.

“Teknologjia Smart Toilet do të na lejojë të mbledhim informacionin afatgjatë të nevojshëm për të bërë një diagnozë më të saktë dhe në kohë të problemeve kronike gastrointestinale”.

Madje, pacientët nuk do të duhet të blejnë një tualet të ri që kjo të funksiononte pasi pajisja mund të vendoset në tubat e tualetit që ata tashmë kanë. /Telegrafi/