Gjumi i keq mund të prishë ditën përpara, por gjumi i keq afatgjatë mund të ketë efekte serioze në shëndetin tuaj.

Jastëku juaj është po aq i rëndësishëm sa dysheku juaj kur bëhet fjalë për shëndet të mirë të gjumit, kështu që sigurimi se është saktësisht i duhuri për ju duhet të jetë një përparësi kur investoni në një vend të ri për të pushuar kokën.

Pse është kaq i rëndësishëm jastëku juaj?

Jastëku juaj është thelbësor për gjumë të mirë, dhe marrja e një jastëku të duhur mund të ndihmojë në parandalimin e dëmtimit të qafës dhe shpatullave tuaja. Nëse qafa dhe shpatullat tuaja nuk marrin mbështetje të mjaftueshme ose janë të mbështetura në një kënd të keq, kjo mund të bëjë që shtylla kurrizore dhe trupi juaj të mos jenë të shtrirë.

Kjo nga ana tjetër mund të çojë në tendosje dhe shqetësim në qafën tuaj, shpatullat dhe shpinën, dhe një gjumë të përgjithshëm të keq. Ashtu si me dyshekun tuaj, komoditeti dhe mbështetja janë të dyja të rëndësishme në zgjedhjen e jastëkut të duhur. Jastëku më i mirë për ju është ai që ndihet rehat kur vendosni kokën, dhe mbështet kokën, qafën dhe shpatullat.

Kur duhet të zëvendësoni jastëkun?

Si rregull, rekomandohet që të ndërroni jastëkun tuaj çdo 18 muaj. Ndërsa kjo mund të duket si periudhë e shkurtër, ju përdorni jastëkun tuaj për një të tretën e çdo dite mesatarisht – kështu që investimi në një jastëk të ri është i rëndësishëm.

Jastëkët e mbushur me materiale natyrore si pendë priren të kenë një jetë më të gjatë se ato sintetike.

Ju mund të kuptoni nëse jastëku juaj është ende duke bërë punën e tij siç duhet duke bërë një test. Palosni jastëkun tuaj në gjysmë. Nëse thjesht shtrihet aty i palosur, në vend që të rikthehet në formën e tij origjinale, është koha ta zëvendësoni atë.

Te jastëkët me mbushës natyralë, mund ta bëni këtë provë mbi krahun tuaj. Nëse jastëku juaj shtrihet dhe varet mbi krahun tuaj të zgjatur, kjo do të thotë se nuk po ju jep më mbështetjen e duhur gjatë gjumit. /Telegrafi/