Një provë e re klinike për vaksinën kundër HIV/AIDS do të nisë këtë muaj.

Universiteti George Washington po bashkëpunon me Iniciativën Ndërkombëtare të Vaksinave kundër AIDS-it (IAVI) dhe Modernan, së bashku me universitete dhe organizata të tjera për të krijuar një vaksinë kundër HIV .

Prova do të fillojë fazën e saj të parë dhe pritet të duhen vite për të zhvilluar një vaksinë.

Ky studim ndryshon nga provat e mëparshme në mënyrën se si farmacistët prodhojnë dhe studiojnë vaksinën. Vaksinat e mëparshme u ndërtuan rreth një antigjeni të një proteine; këtë herë, vaksina është ndërtuar rreth përbërësve të acidit ribonukleik të virusit duke përdorur të njëjtën qasje të kimistëve të përdorur për të zhvilluar një vaksinë COVID-19.

“Ajo që është e rëndësishme të përmendet është se e gjithë puna që po bëhet me këtë është punë e hershme. Quhet mjekësi eksperimentale, kështu që ky nuk është një zhvillim produkti. Është për të mësuar procesin dhe për të mësuar se cilat mund të jenë përgjigjet e mundshme”, tha Dagna Laufer, nënkryetare dhe shefe e zhvillimit klinik në IAVI.

Zhvillimi i kësaj vaksine ndryshon nga zhvillimi i të tjerave për shkak të ndjeshmërisë së HIV/AIDS. Ajo thotë se ata po përdorin një qasje të synimit që do të shohë nëse trupi mund të mësojë veten të bëjë antitrupa neutralizues të gjerë. Ajo gjithashtu thotë se kjo nuk ndodh automatikisht, dhe duhet kohë që kjo të zhvillohet.

Gjëja më e vështirë në lidhje me HIV është se sulmon sistemin imunitar i cili mund ta bëjë të lodhshëm ndërtimin e rezistencës imune. Ata që kanë një ngarkesë të vogël virale, e cila është e rrallë, kanë një përvojë të ndryshme kur luftojnë virusin. Ata mund të luftojnë mutacionet e ndryshme të virusit dhe të zhvillojnë një lloj reagimi imunitar.

“Problemi është se në këta kontrollues elitë, ata janë të infektuar dhe kanë zhvilluar këtë përgjigje imune vetëm pasi të jenë infektuar me virusin”, tha Daniel Diemert, Profesor i Mjekësisë dhe Mikrobiologjisë, Imunologjisë dhe Mjekësisë Tropikale në Universitetin George Washington.

Qëllimi i kësaj vaksine, thotë Diemert, është të prodhojë një formë rezistence për ata që nuk janë të infektuar me HIV/AIDS. /Telegrafi/