LAJMI I FUNDIT:

Rritet kërkesa për marrje me qira të banesave në Shkup

Rritet kërkesa për marrje me qira të banesave në Shkup
Reklama

Tregu i pasurive të paluajtshme në vend regjistron kërkesë solide, ofertë të madhe dhe qarkullim të mirë. Në rastin e qirave vihet re një rritje e vogël e kërkesës, me një rritje të pjesshme të çmimit si pasojë e rritjes së kostos së jetesës. Sa i përket çmimeve të pasurive të paluajtshme, megjithatë, nuk priten ndryshime të mëdha në periudhën e ardhshme. Gjendja e tregut të pasurive të paluajtshme në vend është e ndryshueshme, por gjithsesi e mirë.

Ka një kërkesë solide, një ofertë të madhe dhe qarkullim të mirë. Kërkesa për banesa me qira është e mirë dhe veçanërisht aktive këto muaj, që tradicionalisht janë muaj në të cilët studentët kërkojnë banesa me qira. Krahasuar me vitin e kaluar ka një rritje të vogël të kërkesës, por jo shumë, thotë kryetarja e Grupit të patundshmërive në Odën Ekonomike të Maqedonisë së Veriut, Liliana Kovaçeva.


Ajo thotë se çmimet e qirave në Shkup janë rritur pjesërisht si pasojë, para së gjithash, nga inflacioni.

“Rritja e pjesshme e çmimeve të qirasë në kryeqytet vlen për të gjitha llojet e pasurive të paluajtshme. Është rezultat, para së gjithash, i inflacionit dhe kostos më të lartë të jetesës dhe pritshmërive të pronarëve. Por edhe kërkesa është rritur pjesërisht dhe qiramarrësit kanë pranuar çmimet e rritura të qirasë”, thotë Kovaçeva.

Ajo shton se është shumë e vështirë të nxirren çmime mesatare sepse ka një gamë të gjerë të qirave për apartamente në varësi të pajisjeve, vendndodhjes, cilësisë së banesës, ndërtesës në të cilën ndodhet banesa, si dhe shumë faktorë të tjerë. Sipas Kovaçevës, rritje të caktuar kanë shënuar edhe qiratë e objekteve afariste. Kërkesa, thotë ajo, është veçanërisht e mirë për hapësirat e zyrave të nivelit të lartë. Për sa u përket hapësirave ekspozitore dhe shitëse dhe objekteve industriale, nuk ka rritje të kërkesës, ndaj nuk ka ndryshime të mëdha në qiratë për këtë lloj hapësire biznesi.

Në Regjistrin e Çmimeve dhe Qirave të Agjencisë së Kadastrës së Pasurive të Paluajtshme janë regjistruar 4695 qira në dy tremujorët e parë të këtij viti. Më të shumtat janë qiratë e objekteve afariste (1705), pasuar nga 1389 qira banesa, 688 shtëpi, 629 tokë bujqësore, 110 tokë ndërtimore, 106 qira në industri, dhe 29 garazhe sipas të dhënave nga Kadastra.

Vlera totale e qirave në gjysmën e parë të vitit është 2.409.772 euro. Qiratë e objekteve afariste kanë vlerë totale 1.599.983 euro, të banesave 298.304 euro, të industrisë 238.624, të shtëpive 148.358 euro, të tokave ndërtimore 71.244 euro dhe të tokave bujqësore 28.221 euro.

Në komunat më atraktive, qiratë në tremujorin e dytë të këtij viti variojnë mesatarisht nga 260 deri në 303 denarë për metër katror. Në Komunën Qendër për metër katror në tremujorin e dytë të vitit janë paguar 303 denarë, në Karposh 267 denarë, në Aerodrom 257 denarë, në Kisella Voda 261 denarë. Çmimi është pak më i ulët në Ohër, ku është qiraja për metër katror është 234 denarë, ndërsa në Shtip paguhet për 200 denarë.

Krahasuar me çmimet mesatare në tremujorin e dytë të vitit të kaluar, sivjet ka rritje të qirave për banesa në komunën e Kisella Vodës, nga 202 në 260 denarë për metër katror, ​​në Aerodrom nga 241 në 257 denarë, ndërsa në Karposh dhe në Qendër shumat janë pothuajse të njëjta. Sa i përket çmimeve të patundshmërive, muajt e fundit, sipas kryetarit të Grupit të patundshmërive në Odën Ekonomike të Maqedonisë së Veriut, ka pasur stabilizim dhe nuk do të ketë ndryshime për një periudhë të gjatë.

Çmimet e pasurive të paluajtshme, thekson Kovaçeva, janë një kategori tregu që varet nga oferta dhe kërkesa. Në fund të vitit të kaluar, pas përfundimit të krizës së pandemisë, tregu i pasurive të paluajtshme pati një rritje të ndjeshme të kërkesës. Në të njëjtën kohë, si rezultat i konfliktit ushtarak në Ukrainë dhe krizës energjetike, çmimet e materialeve të ndërtimit u rritën ndjeshëm, gjë që çoi në një rritje të çmimeve të ndërtesave të reja dhe rritja e kërkesës në treg çoi në rritjen e çmimet që pranohen nga tregu.

“Megjithatë, sipas meje, shitësit i rritën çmimet më shumë se sa mund të pranojë tregu dhe për këtë arsye pas tremujorit të parë pati një stanjacion me një korrigjim të vogël çmimi në drejtim të uljes së tyre. Për mendimin tim, ajo që ka ndodhur në muajt e fundit është në fakt një stabilizim i çmimeve në një nivel të caktuar dhe ndërprerje e rritjes që ishte e dukshme më parë, dhe mendoj se nuk do të ketë ndryshime çmimesh për një periudhë më të gjatë. në të ardhmen”, thotë Kovaçeva.

Të dhënat e Entit Shtetëror të Statistikave tregojnë se në korrik të këtij viti janë dhënë 280 leje ndërtimi, që është 33.6 për qind më pak krahasuar me të njëjtin muaj të një viti më parë. Nga totali i miratimeve të dhëna, 134 ose 47.8 për qind ishin të destinuara për ndërtesa të larta. Është planifikuar ndërtimi i 218 apartamenteve, me sipërfaqe totale të shfrytëzueshme prej 25.615 metra katrorë./Koha.mk/