LAJMI I FUNDIT:

Rreth 60 për qind e familjeve në Kosovë nuk mund t’i përballojnë shpenzimet për pushime

Rreth 60 për qind e familjeve në Kosovë nuk mund t’i përballojnë shpenzimet për pushime
Reklama

Rreth 60 për qind e ekonomive familjare në Kosovë nuk mund t’i përballojnë shpenzimet e një jave pushim, kurse mbi 40.7 për qind e tyre shpenzimet për strehim dhe banim i paraqesin si barrë të rëndë.

Kështu thuhet në raportin “Të ardhurat dhe kushtet e jetesës“, të prezantuar nga Agjencia e Statistikave të Kosovës, duke shtuar se 12 për qind e familjeve janë deklaruar se kanë probleme me kulm apo çati që rrjedh, mure, dysheme, themele të lagështa si dhe korniza të dritareve dhe dysheme të kalbura, shkruan Telegrafi.


“57.3 për qind e ekonomive familjare nuk mund të përballojnë shpenzimet e një jave pushimi larg shtëpisë. Për 40.7 për qind të ekonomive familjare, shpenzimet për strehim janë paraqitur si barrë e rëndë financiare. Në shpenzimet për strehim janë përfshirë: pagesa e kredisë hipotekare, qiraja, sigurimet dhe pagesat për shërbime, shpenzimet për mbledhjen e plehrave, kanalizimet e ujërave të zeza, mirëmbajtja e rregullt, riparimi dhe shpenzime tjera”, thekson ASK-ja.

Mbi gjysma e familjeve në vend nuk mund ta përballojnë shujtën me mish.

“54 për qind e ekonomive familjare nuk mund të përballojnë shujtën me mish, pule dhe peshk çdo të dytën ditë”, vijon raporti.

Mbi 1.5 milion mërgimtarë erdhën në Kosovë, brenda gjashtë muajve u realizuan 10 mijë fluturime
Lexo po ashtu Mbi 1.5 milion mërgimtarë erdhën në Kosovë, brenda gjashtë muajve u realizuan 10 mijë fluturime

Afër 60 për qind e ekonomive familjare në vend nuk mund të përballojnë një shpenzim të papritur prej 100 euro.

“43 për qind e ekonomive familjare mund të përballojnë një shpenzim të papritur prej 100 euro dhe të paguaj prej burimeve vetanake, ndërsa 57 për qind e tyre nuk mund të përballojnë këtë shpenzim”, pohon ASK-ja.

Për sa i përket detyrimeve financiare, rreth 70 qind e familjeve kanë deklaruar se e kanë barrë të rëndë pagesën e kredive.

“Për 67.8 për qind të ekonomive familjare ishte barrë e rëndë financiare pagesa e borxheve për kartë kredit, blerje të madhe ose kredi të tjera (duke përjashtuar pagesat peng ose kredi të tjera lidhur me blerjen e shtëpisë apo banesës) për 29.2 për qind e tyre ishte deri diku barrë financiare”, tregon raporti.

“12.7 për qind e ekonomive familjare kishin vështirësi të mëdha në kryerjen e pagesave të nevojshme marrë parasysh të ardhurat totale dhe gjendjen për të kryer pagesat e nevojshme të zakonshme, 16.9 për qind e ekonomive familjare e përballonin me vështirësi dhe 52.7 për qind me disa vështirësi”, shton ASK.

Pagat në Kosovë – më pak se 140 euro rritje për një dekadë, vetëm 25 euro më shumë për sektorin privat gjatë vitit 2022
Lexo po ashtu Pagat në Kosovë – më pak se 140 euro rritje për një dekadë, vetëm 25 euro më shumë për sektorin privat gjatë vitit 2022

Sipas këtyre të dhënave, mbi 80 për qind e individëve në Kosovë kanë thënë se gëzojnë shëndet të mirë.

“82.4 për qind e individëve në ekonomitë familjare në Kosovë kanë deklaruar se gëzojnë shëndet shumë të mirë, 8.9 për qind e individëve në ekonomitë familjare me shëndet jo të keq, ndërsa 8.7 për qind e individëve në ekonomitë familjare me shëndet shumë të dobët”, përfundon raporti. /Telegrafi/

Në trend Ekonomi

Më shumë
Në dy vende, njerëzit shpenzojnë më shumë se sa fitojnë – ja sa para u mbesin në fund të muajit, evropianëve

Në dy vende, njerëzit shpenzojnë më shumë se sa fitojnë – ja sa para u mbesin në fund të muajit, evropianëve

Botë
Kalo festat e fundvitit në atdhe me Prishtina Ticket!!

Kalo festat e fundvitit në atdhe me Prishtina Ticket!!

Prishtina Ticket
Dizajn i përsosur i banesave të tipit A në TEM Residence

Dizajn i përsosur i banesave të tipit A në TEM Residence

Lesna Ndertimi
Ngrohtësia e vakteve familjare - MEKA dhe dedikimi për cilësinë hallall

Ngrohtësia e vakteve familjare - MEKA dhe dedikimi për cilësinë hallall

MEKA HALAL FOOD
Dashuri, familje dhe gatim i shkëlqyer – të gjitha në Izi's Apartment

Dashuri, familje dhe gatim i shkëlqyer – të gjitha në Izi's Apartment

Izi's Apartment 197
Studentët nga Kosova tani mund të pajisen me diplomë Amerikane dhe të punojnë për kompanitë në SHBA

Studentët nga Kosova tani mund të pajisen me diplomë Amerikane dhe të punojnë për kompanitë në SHBA

Creative Hub Kosovo
Kalo në kategori