LAJMI I FUNDIT:

Prokurori Maloku thotë se ish-kryetari i Shtërpcës dyshohet se përfitoi kundërligjshëm mbi 2 milionë euro nga ndërtimet në Brezovicë

Prokurori Maloku thotë se ish-kryetari i Shtërpcës dyshohet se përfitoi kundërligjshëm mbi 2 milionë euro nga ndërtimet në Brezovicë

Prokurori në rastin “Brezovica”, Rasim Maloku, ka thënë në zonën e tretë ku lejohen ndërtimet sipas planit, Drejtoria e Urbanizmit në Shtërpcë, që ka qenë kompetente në bazë të Ministrisë së Mjedisit, ka lëshuar leje pa i respektuar kushtet që parashihen më Ligjin për Ujërat Kombëtare, Ligjin për Parkun Kombëtar dhe Ligjin për Ndërtim.

Reklama

“Lejet janë lëshuar sikur të ndërtohet në një zonë urbane dhe përkundër këtij fakti pothuajse asnjë leje nuk është lëshuar pa asnjë keqpërdorim të pozitës zyrtare, me marrjen e ryshfetit e që kanë implikuar në mënyre të domosdoshme edhe investuesit në vepra penale”, u shpreh Maloku, duke thënë se shkalla e përgjegjësie është me e ulët se e zyrtarëve.

Maloku, foli për fenomenin e pagimit të kryetarit të Shtërpcës Bratisllav Nikolliq, për lëshimin e lejes, duke thënë se deri me tani janë vërtetuar me dhjetëra raste të tilla.

“Vlera monetare që dyshohet se ka përfituar ish-kryetari i Komunës së Shtërpcës tejkalon dy milionëshin, deri tash të vërtetuara. Mirëpo aty janë ndërtuar shumë objekte që nëse i shumëzojmë me 10 mijë euro dalin miliona, por ne nuk mund të operojmë me atë vlerësimin e qytetarëve”, tha Maloku për emisionin “Betimi për Drejtësi”.

Ai tha se nuk mund të thotë se çdo objekt është ndërtuar me dhënie të ryshfetit.

Maloku ka thënë së Prokurorinë po e ndihmojnë edhe dëshmitaret të cilët janë paraqitur për të kontribuuar në hetimin e këtij rasti.

Sipas tij ka dëshmitarë nga komuniteti serb, dëshmitarë nga Republika e Shqipërisë e qytetarë tjerë të cilët sipas tij kanë qenë edhe viktimë të mashtrimeve e veprimeve jashtëligjore në këtë zonë.

“Kemi dëshmitarë që janë paraqitur vullnetarisht, që fare nuk e kemi ditur që ata dinë për keqpërdorimin në atë zonë. Kemi dëshmitarë edhe nga komuniteti serb, pasi pasojat e këtyre keqpërdorimeve i ka në ndjerë më së shumti qytetarë nga ato zona. Kemi dëshmitarë nga Republika e Shqipërisë të cilët kanë ardhur vullnetarisht për të dëshmuar për shkak të pengesave që ju kanë bo në investime. Por, kemi edhe qytetarë që kanë ra në grackën e tyre dhe kanë konsumuar vepër penale”, ka thënë Maloku.

Ai tha se qytetarët të cilët kanë blerë villa në këtë zone, duke mos i ditur rrethanat, do të kenë të drejtë që të padisin Komunën për kompensim të dëmit në rast që nuk kanë qenë të përfshirë në vepra penale.

Prokurori Maloku theksoi se në vitin 2016 inspektorati i Ministrisë së Mjedisit kishte urdhëruar inspektoratin komunal që ti anuloj lejet ndërtimore për disa villa që kishin nisur të ndërtoheshin në këtë zonë, mirëpo përkundër kësaj ato kanë vazhduar të ndërtohen.

“Por çfarë ka ndodhë, për shkak të veprimeve korruptive të zyrtarëve por edhe të investuesve ato objekte prapë janë ndërtu, edhe sot edhe ato janë sekuestrua, të këto raste kemi dy elemente; elementin penal dhe elementin pasuror”, është shprehur Maloku.

Tutje, ai tha se në portale është shkruar se ka tendenca ndaj investuesve qoftë vendor apo jashtë, mirëpo sipas tij ky hetim nuk është politik, por është puro penal duke shtuar se ka pasur investues që janë tërhequr për shkak të keqpërdorimeve.

“Një investues nga Shqipëria që është me emër “Lajthiza”, që ka tentu të ndërtojë në këtë Zonë, për shkak të veprimeve korruptive sepse iu kanë kërku 200 mijë euro nga ish kryetari i Komunës ai është tërheqë nga investimi dhe projekti i tij ka qenë të investojë në një fabrikë të ujit dhe të punësojë të paktën 50 punëtorë të komunitetit serbë”, theksoi Maloku.

Në trend Lajme

Më shumë
Tensione në Zveçan, gjatë përleshjes me protestuesit, u plagosën 25 ushtarë të KFOR-it

Tensione në Zveçan, gjatë përleshjes me protestuesit, u plagosën 25 ushtarë të KFOR-it

Lajme
Policia e Kosovës jep detaje për protestën e dhunmshme në veri të vendit

Policia e Kosovës jep detaje për protestën e dhunmshme në veri të vendit

Lajme
Ushtari amerikan i KFOR-it, Simiqit: Shoh njerëz me maska që bëjnë lëvizje të dyshimta

Ushtari amerikan i KFOR-it, Simiqit: Shoh njerëz me maska që bëjnë lëvizje të dyshimta

Lajme
Shishe, shok bomba e gurë në drejtim të ushtarëve - si filloi përleshja mes protestuesve serbë dhe pjesëtarëve të KFOR-it

Shishe, shok bomba e gurë në drejtim të ushtarëve - si filloi përleshja mes protestuesve serbë dhe pjesëtarëve të KFOR-it

Lajme
Krasniqi fton presidenten dhe kryeministrin që të mbledhin urgjentisht Këshillin e Sigurisë së Kosovës

Krasniqi fton presidenten dhe kryeministrin që të mbledhin urgjentisht Këshillin e Sigurisë së Kosovës

Politikë
Haradinaj: Sulmet kriminale ndaj ushtarëve të KFOR-it dhe forcave të rendit, janë të papranueshme

Haradinaj: Sulmet kriminale ndaj ushtarëve të KFOR-it dhe forcave të rendit, janë të papranueshme

Politikë
Kalo në kategori