Niveli i lartë i hormonit të stresit, kortizol, në flokë mund të tregojë pikën në zemër me muaj para se të ndodhë sulmi

Shkencëtarët kanadezë kanë hulumtuar se si problemet në punë, në martesë dhe problemet financiare rrisin rrezikun nga sëmundjet kardiovaskulare dhe kanë konstatuar që ekziston shenja biologjike me ndihmën e së cilës mund të parashikohet sulmi në tru, transmeton Telegrafi.

Tradicionalisht, kortizoli matet nëpërmjet analizave të gjakut, urinës dhe pështymës, por të gjitha ato mostra tregojnë nivelin e kortizolit në ditët dhe orët të cilat i kanë paraprirë analizës, shpjeguan profesorët Stan Wen Mind dhe Gideon Koren të Universitetit të Ontario-s Perëndimore.

Reklama

Mirëpo, me flokët është diç më ndryshe.

Flokët mesatarisht rriten një centimetër në muaj, ndërkaq xhufka e gjatë 6 centimetra mund të tregojë nivelin e stresit për një periudhë shumë më të gjatë.

Reklama

Deri te ky konstatim është arritur me analizën e mostrave të flokëve të 56 njerëzve të cilët kanë pësuar sulm në zemër.

Me krahasimin e rezultateve të kësaj analize me rezultatet e analizave të mostrave të flokëve të meshkujve, të cilët kanë qenë të sëmurë nga sëmundje të tjera, por nuk kanë pasur sulm në zemër. /Telegrafi/