Kanceri është termi për një grup sëmundjesh të karakterizuara nga një përhapje e shpejtë dhe e pakontrolluar e qelizave malinje.

Reklama

Është shqetësuese, më shumë se një e treta e njerëzve mund të presin që të vuajnë nga një formë kanceri gjatë jetës së tyre. Studiuesit kanë theksuar vazhdimisht se ajo që ne vendosim në trupin tonë dikton shumë rrezikun tonë. Por një pije që rrit ndjeshëm rrezikun e pesë llojeve të ndryshme të kancerit është ende e konsumuar shumë në botë.

Ka atribute të ndryshme të kancerit që e bëjnë atë kaq vdekjeprurës, por natyra e tij që përhapet shpejt është më e rrezikshmja. Qelizat që shumohen me shpejtësi mund të lëvizin shpejt në të gjithë trupin dhe është një fakt i vërtetuar mirë që alkooli mund ta nisë këtë proces, shkruan Express.co.uk.

Reklama
Reklama

Sipas Cancer Research UK, ekzistojnë tri mënyra kryesore se si alkooli shkakton kancer. Së pari, alkooli mund të dëmtojë qelizat në trup duke u shndërruar në një kimikat të njohur si acetaldehid, i cili shkakton ndarjen e qelizave – një shenjë dalluese e kancerit.

Mund të rrisë nivelet e hormoneve si estrogjeni dhe insulina, të dy lajmëtarë kimikë që nxisin ndarjen e qelizave. Së fundmi, alkooli ndryshon ndjeshëm qelizat brenda gojës dhe fytit, duke e bërë këtë zonë të trupit më të prirur për të absorbuar kimikate të dëmshme që shkaktojnë kancer. “Kjo e bën më të lehtë që substancat që shkaktojnë kancer (si ato që gjenden në tymin e cigareve) të hyjnë në qelizë dhe të shkaktojnë dëme”, shton Cancer Research UK.

Reklama
Reklama

Raportet në MDLinx shtojnë: “Konsumimi i alkoolit është një faktor kryesor rreziku për disa kancere të kokës dhe qafës, si ato të zgavrës me gojë (me përjashtim të buzëve), të fytit dhe të laringut. Në fakt, pirja e më shumë se katër pijeve në ditë mund të dyfishojë ose trefishojë gjasat e zhvillimit të këtyre llojeve të kancerit. Aq më keq, rreziku është shumë më i lartë tek njerëzit që konsumojnë alkool dhe duhan”.

Organizmi shëndetësor shton se rreziku i zhvillimit të kancerit të gjirit, kolorektalit dhe mëlçisë ndikohet shumë edhe nga marrja e alkoolit.

MDLinx shton: “Konsumimi i alkoolit nuk është vetëm një faktor i madh rreziku i pavarur për kancerin e mëlçisë, por edhe një shkak kryesor i sëmundjes. Konsumimi i rregullt i alkoolit mund të çojë në inflamacion dhe dhëmbëza në mëlçi, që mendohet se luan një rol në zhvillimin e kancerit”.

Reklama
Reklama

Trupi shëndetësor vazhdon të deklarojë se rreziku i kancerit të ezofagut gjithashtu rritet ndjeshëm nga konsumimi i alkoolit. Por rreziku i këtyre sëmundjeve ulet ndjeshëm kur konsumohen sasi më të vogla alkooli. /Telegrafi/