LAJMI I FUNDIT:

Oda Ekonomike Amerikane: Është shqetësuese kërkesa për tërheqjen e kursimeve nga Trusti

Oda Ekonomike Amerikane: Është shqetësuese kërkesa për tërheqjen e kursimeve nga Trusti
Reklama

Në kohën kur iniciativa për ndryshimin e Ligjit për Fondet Pensionale (Trusti) është vënë në agjendën e Kuvendit të Kosovës, Oda Ekonomike Amerikane ka përsëritur shqetësimin e saj lidhur me miratimin e mundshëm të ndryshimeve të propozuara të cilat do të bënin të mundur tërheqjen e një pjese të kursimeve të kontribuuesve pensional.

OEAK-u thekson se tkurrja e kursimeve pensionale cenon prospektet për jetë të dinjitetshme pas moshës së pensionimit.


“Duke mirëkuptuar shqetësimin e iniciuesve dhe ithtarëve të ndryshimeve të propozuara për sa i përket ngritjes së kostos së jetesës, Oda Amerikane rikujton se tkurrja e kursimeve pensionale në llogari të përballimit të sfidave aktuale cenon prospektet për jetë të dinjitetshme pas moshës së pensionimit”, thuhet në reagimin e OEAK-ut.

Kjo odë vë në pah se tkurrja e fondeve do të cenojë edhe mundësitë e shtetit për realizim të investimeve kapitale.

Ish-kryetari i Bordit të Trustit: Nuk bëhet zgjidhja e problemeve sociale me pronë të huaj për një grusht vota
Lexo po ashtu Ish-kryetari i Bordit të Trustit: Nuk bëhet zgjidhja e problemeve sociale me pronë të huaj për një grusht vota

“Po ashtu, duke pasur parasysh që një pjesë e fondeve të kursimeve pensionale janë të investuara në bonot e thesarit, tkurrja e mundshme e fondeve do të cenojë edhe mundësitë e shtetit për realizim të investimeve kapitale, e cila në anën tjetër do të ngadalësojë edhe rritjen ekonomike”, thotë kjo odë.

Në fund, një tërheqje e till e kursimeve do të sjell përfitime afatshkurta socio-ekonomike.

“Përfitimet afatshkurta socio-ekonomike nga të mundësuarit e tërheqjes së kursimeve pensionale nuk do të tejkalonin në asnjë mënyrë pasojat negative të një mase të tillë. Prandaj, politikbërësit në Kosovë, shumica qeverisëse dhe opozita parlamentare, por edhe hisedarët e tjerë, duhet të përfshihen në dialog gjithëpërfshirës me qëllim të identifikimit të masave të duhura për tejkalim të krizës aktuale dhe asaj që mund të pasojë në muajt në vijim”, përfundon OEAK-u.

Projektligji për tërheqjen e kursimeve nga Trusti shkon në Kuvend pa miratimin e Komisionit për Buxhet
Lexo po ashtu Projektligji për tërheqjen e kursimeve nga Trusti shkon në Kuvend pa miratimin e Komisionit për Buxhet

Ndryshe, deputeti Bekim Haxhiu në emër të Grupit Parlamentar të PDK-së, më 9 mars pati dorëzuar në Kuvend, Projektligjin për plotësimin dhe ndryshimin e Ligjit për Fondin e Kursimeve Pensionale, i cili do të mundësonte tërheqjen e këtyre mjeteve.

Kujtojmë se një tërheqje e ngjashme deri në 10 për qind është bërë në fund të vitit 2020, pas përkeqësimit të gjendjes financiare të familjeve, për shkak të pandemisë COVID-19. Në raportin e gjashtëmujorit të parë të 2021-së, Trusti kishte njoftuar janë tërhequr rreth 200 milionë euro nga më shumë se 427 mijë kontribuues.

Deputetë nga opozita janë pro lejimit të një tërheqje të re nga Trusti, por pushteti këmbëngul se një gjë e tillë do ta dëmtonte ekonominë e Kosovës. /Telegrafi/

Në trend Ekonomi

Më shumë
Dashuri, familje dhe gatim i shkëlqyer – të gjitha në Izi's Apartment

Dashuri, familje dhe gatim i shkëlqyer – të gjitha në Izi's Apartment

Izi's Apartment 197
Ngrohtësia e vakteve familjare - MEKA dhe dedikimi për cilësinë hallall

Ngrohtësia e vakteve familjare - MEKA dhe dedikimi për cilësinë hallall

MEKA HALAL FOOD
Kalo festat e fundvitit në atdhe me Prishtina Ticket!!

Kalo festat e fundvitit në atdhe me Prishtina Ticket!!

Prishtina Ticket
Dizajn i përsosur i banesave të tipit A në TEM Residence

Dizajn i përsosur i banesave të tipit A në TEM Residence

Lesna Ndertimi
Në dy vende, njerëzit shpenzojnë më shumë se sa fitojnë – ja sa para u mbesin në fund të muajit, evropianëve

Në dy vende, njerëzit shpenzojnë më shumë se sa fitojnë – ja sa para u mbesin në fund të muajit, evropianëve

Botë
Vala e privatizimit, AKP pranon 59 oferta për 31 asete në vlerë mbi 2 milionë euro

Vala e privatizimit, AKP pranon 59 oferta për 31 asete në vlerë mbi 2 milionë euro

Ekonomi
Kalo në kategori