Në një artikull të titulluar “Joshja e vjetër e parave të reja”, fituesi i çmimit Nobel për Ekonomi, Robert Shiller i quan kriptovalutat përsëritje e ideve alternative të monedhave.

Shiller përshkruan llojet e ndryshme të monedhës alternative që kanë ekzistuar gjatë gjithë historisë, duke thënë se “Idetë e reja për para duket se shkojnë me territorin e revolucionit, të shoqëruar nga një tregim bindës dhe i kuptueshëm”. Ai i referohet së pari shënimeve të Josiah Warner, i cili shiste mallra në njësi të orëve të punës, mirëpo monedha nuk zgjati shumë.

Ekonomisti i Universitetit Yale gjithashtu përmend Karl Marksin dhe Frederik Ingelsin, të cilët propozuan që gjendja komuniste nën të cilën prona private u eliminua, do të rezultonte domosdoshmërish në “eliminimin e blerjes dhe shitjes”, shkruan Telegrafi.

Duke iu afruar ditëve të sotme, Shiller i referohet lëvizjes së Depresionit të Madh, e cila propozoi të zëvendësojë dollarin amerikan të mbështetur nga ari me një masë energjie.

Arritja e periudhës bashkëkohore, ai shkruan se kriptovaluta, ashtu si paraardhësit e saj, shoqërohet me “një dëshirë të thellë për një lloj revolucioni në shoqëri”. Ai pohon gjithashtu se mungesa e përgjithshme e publikut për të kuptuar se si funksionojnë kriptovalutat përbëjnë një tërheqje.

“Praktikisht askush, jashtë departamenteve të shkencave kompjuterike, nuk mund të shpjegojë se si funksionojnë kriptovalutat dhe se misteri krijon një atmosferë ekskluziviteti, jep glamurin e ri të parave dhe plotëson përkushtuesit me zell revolucionar”, thotë ai.

Shiller pranon se natyra e decentralizuar e kriptovalutave është një barazim parësor për ata që i shohin qeveritë si “shtytësit e pabarazisë dhe luftës”. Megjithatë, ai përfundon duke thënë se “Asnjë nga këto nuk është e re, si risi novatore monetare, një histori bindëse mund të mos jetë e mjaftueshme”. /Telegrafi/