Një specie e zogut që mendohet se ishte zhdukur prej 140 vjetësh është rizbuluar në pyjet e Papua Guinesë së Re.

Pëllumbi me ca shtresa të zeza u dokumentua nga shkencëtarët për herë të parë dhe të fundit në vitin 1882, një njoftimi lajmesh nga organizata jofitimprurëse Re:wild, i cili ndihmoi në financimin e përpjekjeve të kërkimit, transmeton Telegrafi.

Rizbulimi i zogut kërkoi që një ekip ekspedite të kalonte një muaj rraskapitës në Fergusson, një ishull i thyer në arkipelagun D’Entrecasteaux në lindje të Papua Guinesë së Re, ku zogu ishte dokumentuar fillimisht.

Ekipi përbëhej nga staf lokal në Muzeun Kombëtar të Papua Guinesë së Re si dhe shkencëtarë ndërkombëtarë nga Laboratori i Ornitologjisë Cornell dhe American Bird Conservancy.

Reklama

Ishulli Fergusson është i mbuluar me terrene të thyer malore – duke e bërë ekspeditën veçanërisht sfiduese për shkencëtarët. Shumë anëtarë të komunitetit i thanë ekipit se nuk e kishin parë pëllumbin të ngjyer me të zezë për dekada, thuhet në njoftimin e lajmeve.

Reklama

Por vetëm dy ditë përpara se kërkuesit të planifikonin të largoheshin nga ishulli, një kurth kamerash kapi pamjet e zogut jashtëzakonisht të rrallë.

“Pas një muaji kërkimi, duke parë ato fotot e para të pëllumbit ndihej sikur të gjeja një njëbrirësh”, tha në njoftim John C. Mittermeier, drejtor i programit të zogjve të humbur në American Bird Conservancy dhe bashkë-drejtues i ekspeditës.“Është një lloj momenti që ju ëndërroni për të gjithë jetën tuaj si konservator dhe vëzhgues i shpendëve”. /Telegrafi/

Reklama