Të kesh një punë interesante në të dyzetat mund të zvogëlojë rrezikun e zhvillimit të demencës në pleqëri, ka sugjeruar një studim.

Studiuesit thonë se stimulimi mendor mund të shmangë sulmin e gjendjes së grabitjes së kujtesës me rreth 18 muaj.

Akademikët ekzaminuan më shumë se 100 mijë pjesëmarrës dhe i gjurmuan për gati dy dekada. Ata vunë re rënie me një të tretën të rasteve të demencës në mesin e njerëzve që kishin punë angazhuese që përfshinin detyra të kërkuara dhe më shumë kontroll – siç janë avokatët, mjekët dhe drejtuesit kryesorë, krahasuar me të rriturit në role ‘pasive’ – siç janë arkëtarët, shkruan Daily Mail.

Ata që e gjetën punën e tyre interesante gjithashtu kishin nivele më të ulëta të proteinave në gjakun e tyre të lidhura me demencën. Mbajtja e trurit aktiv duke sfiduar veten rregullisht zvogëlon rrezikun e demencës duke ndërtuar aftësinë e tij për të përballuar sëmundjet, thonë ekspertët.

Një mori studimesh tashmë kanë sugjeruar që stimulimi mendor mund të parandalojë ose shtyjë shfaqjen e demencës. Por askush nuk zbuloi se hobit që kërkonin vëmendje, të cilat mund të përfshijnë leximin, bërjen e enigmave ose shkuarjen në muze, e zvogëlojnë rrezikun.

Ky studimi u krye nga studiues nga University College London, Universiteti i Helsinkit dhe Universiteti Johns Hopkins. Studiuesit vunë re se studimi ishte vetëm vëzhgues, që do të thotë se nuk mund të përcaktojë shkakun dhe faktorë të tjerë ndikues.

Sidoqoftë, ata këmbëngulën se ishte i madh dhe i dizajnuar mirë, kështu që gjetjet mund të aplikohen për popullata të ndryshme. /Telegrafi/