Në Mbretërinë e Bashkuar, kanceri i prostatës është kanceri më i zakonshëm te meshkujt.

Më shumë meshkuj në vendet perëndimore sëmuren nga kanceri i prostatës në krahasim me meshkujt në vendet e Azisë Lindore si Kina dhe Japonia.

Megjithatë, hulumtimi ka zbuluar se kur burrat nga vendet aziatike shpërngulen në vendet perëndimore, ata kanë po aq gjasa të preken nga kanceri i prostatës sa burrat perëndimorë.

Ky është një tregues i qartë se si një dietë dhe stili i jetesës perëndimore po rrit ndjeshëm rrezikun e kancerit të prostatës te meshkujt. Me këtë në mendje, cilat janë disa nga mënyrat dhe këshillat më të mira për t’u adoptuar në jetën tuaj të përditshme për të ndihmuar në uljen e rrezikut të zhvillimit të sëmundjes?

Reklama
Reklama
Ushqimi i ngrënë nga miliona njerëz mund të 'përshpejtojë' formimin e pllakave në tru Ushqimi i ngrënë nga miliona njerëz mund të 'përshpejtojë' formimin e pllakave në tru

Reduktoni mishin e kuq

Hulumtimet kanë lidhur konsumin e lartë të mishit të kuq dhe të përpunuar me rritjen e rrezikut të kancerit të prostatës dhe vdekshmërisë nga kanceri i prostatës. Në një studim të botuar në Bibliotekën Kombëtare të Mjekësisë, mishi dhe përbërësit e lidhur me mishin dhe lidhja e tyre me rrezikun e kancerit të prostatës u hetuan më tej.

Hulumtimi përfshiu 175,343 burra amerikanë të moshës midis 50 dhe 71 vjeç, të cilët u ndoqën për gjithsej nëntë vjet. Gjatë ndjekjes, studiuesit zbuluan se 10,313 kishin zhvilluar kancer të prostatës (1,102 të avancuar) dhe 419 kishin vdekur nga sëmundja.

Testi i ri mund të diagnostikoj kancerin e prostatës te personat me ngjyrë Testi i ri mund të diagnostikoj kancerin e prostatës te personat me ngjyrë

Ai gjeti rreziqe të larta të lidhura me mishin e kuq dhe të përpunuar dhe kancerin e prostatës. Studimi arriti në përfundimin: “Mishi i kuq dhe i përpunuar mund të lidhen pozitivisht me kancerin e prostatës nëpërmjet mekanizmave”.

Reklama
Reklama

“Jini më të qëllimshëm kur jeni duke konsumuar produkte shtazore”, shtoi dietologia Julie Bouwman, e cila rekomandon kufizimin e konsumit të mishit të kuq rreth 225 g në javë dhe shmangien e mishit të gatuar në nxehtësi të lartë, i cili mund të çlirojë kimikate që nxisin kancerin.

Sipas Health Harvard, ushqimet që lidhen me një rrezik të zvogëluar për kancerin e prostatës përfshijnë:

  • Domate dhe salcë domate

  • Soja

  • Perime si lulelakra dhe brokoli

  • Salmon.

Ushtrime

Sipas grupit amerikan të mbështetjes së pacientëve ZERO, The Fund Of Cancer Prostate, meshkujt që ushtrojnë ekuivalentin e vetëm një deri në tre orë ecje çdo javë kanë një rrezik 86 për qind më të ulët të kancerit agresiv të prostatës.

Reklama

Ai shtoi: “Hulumtimet e mëtejshme kanë treguar se tre ose më shumë orë stërvitje energjike ulën rrezikun e vdekjes nga kanceri i prostatës me 61 për qind”.

Reklama

“Njohja e historisë suaj familjare dhe kontrollimi i niveleve të antigjenit tuaj specifik të prostatës (PSA) është një mënyrë tjetër për të qëndruar në krye të çdo rreziku të ardhshëm ose rreziku të fshehur kur bëhet fjalë për sëmundjen”.

“Kërkimet e fundit sugjerojnë se mund të ketë një lidhje midis obezitetit dhe kancerit të prostatës, dhe një dietë e ekuilibruar dhe ushtrime të rregullta mund të ulin rrezikun e zhvillimit të kancerit të prostatës”, shton NHS. /Telegrafi/

Reklama