Shumë prej nesh e mendojnë menopauzën si një shfaqje të papritur të simptomave. Temperatura e nxehtë, djersitjet e natës dhe ndryshimet e humorit rriten të gjitha menjëherë, apo jo?

Në realitet, ato dalin ngadalë dhe ju mund të përjetoni disa shumë më herët se fillimi i menopauzës, përfshirë me ciklin tuaja. Hulumtimet e reja tregojnë se ndryshimet në gjatësinë e ciklit tuaj menstrual mund të jenë gjithashtu një tregues i shëndetit tuaj të përgjithshëm dhe nëse jeni në rrezik nga sëmundjet e zemrës.

Ndërsa jeni pranë menopauzës, mund të zbuloni se  gjatësia e kohës midis cikleve tuaja bëhet më e gjatë. Hulumtimi nga The Boston Medical Journal  tregon se ciklet e gjata dhe të parregullta gjatë viteve riprodhuese mund të rrisin rrezikun tuaj për sëmundje koronare të zemrës, diabetin e tipit 2, kancerin e vezoreve, problemet e shëndetit mendor dhe madje edhe vdekjen.

Ndërsa ky lajm është i zymtë, një ekip studiuesish nga Universiteti i Pittsburgh besuan se ata mund ta përdorin këtë informacion në një mënyrë pozitive. Në një studim, ata zbuluan se ata mund të parashikojnë shëndetin kardiovaskular të një personi të ardhshëm duke analizuar ndryshimet në gjatësinë e ciklit të tyre.

Për të gjetur lidhjen midis shëndetit kardiovaskular dhe kohëzgjatjes së ciklit, ekipi hulumtues mblodhi të dhëna nga Studimi i vazhdueshëm i Shëndetit të Grave në të gjithë Kombin (SWAN). Ata u përqendruan në gratë që ishin midis 45 dhe 52 vjeç në kohën e regjistrimit. Gratë gjithashtu raportuan të dhëna deri në 10 vjet ose deri sa ishin në postmenopauzë. Për më tepër, ekipi u sigurua që pjesëmarrësit që ata analizuan kishin regjistruar informacione për të gjitha gjatësitë e ciklit të tyre dhe datën e menstruacioneve të tyre të fundit.

Studiuesit gjithashtu studiuan të dhëna mbi ngurtësinë arteriale ose trashësinë arteriale të secilit pjesëmarrës. Kjo i ndihmoi ata të vlerësojnë rrezikun kardiovaskular pas menopauzës.

Me shqyrtimin e të gjitha të dhënave, ekipi përcaktoi se secila grua përjetoi një nga tre gjatësitë e ciklit gjatë kalimit të tyre në menopauzë. Përafërsisht 62 për qind e pjesëmarrësve kishin cikle të qëndrueshme. Kjo do të thoshte se gjatësia e cikleve të tyre nuk ndryshoi shumë para menopauzës. Rreth 16 për qind e grupit përjetuan një fillim të hershëm të cikleve të gjata, ndërsa 22 për qind përjetuan një fillim të vonë të cikleve të gjata. Ekipi hulumtues përcaktoi fillimin e hershëm si rreth pesë vjet para menstruacioneve përfundimtare dhe fillimin e vonë si dy vjet para menstruacioneve të fundit.

Pastaj, studiuesit zbuluan një lidhje interesante me shëndetin e zemrës. Ata vunë re se gratë që përjetuan një fillim të vonë të cikleve të gjata kishin arterie shumë më të shëndetshme për sa i përket ngurtësisë dhe trashësisë. Kjo ishte në krahasim me gratë që kishin cikle të qëndrueshme. Në fakt, gratë me një fillim të vonë të cikleve të gjata kishin një rrezik shumë të ulët të sëmundjeve të zemrës.

Në të kundërt, gratë që kishin një fillim të hershëm të cikleve të gjata kishin shëndet të dobët arterial. Si rezultat, ato ishin në një rrezik më të lartë të sëmundjeve të zemrës. /Telegrafi/