Në një projekt në Spanjë, hiri i letrës përdoret në vend të çimentos për të ndërtuar një autostradë. Kjo mund të kursejë mes 65 dhe 75 për qind të emetimeve të CO2.

Rrugët normalisht bëhen prej asfalti ose betoni: substanca që janë mjaft të kushtueshme gjatë prodhimit. Kjo është arsyeja pse projekti “Paperchain” në Spanjë po teston nëse rrugët mund të ndërtohen gjithashtu nga mbeturinat e letrës.

Në qytetin spanjoll të La Font de la Figuera, rreth 350 kilometra nga Madridi, projekti aktualisht po përpiqet të zvogëlojë prodhimin e çimentos. Për këtë qëllim, letra e vjetër që nuk mund të riciklohet digjet dhe pastaj përdoret si sipërfaqe rruge. Seksione individuale të autostradës spanjolle tashmë janë asfaltuar, siç raportohet nga portali “Tech & Nature”, transmeton Telegrafi.

Reklama
Reklama

Qëllimi: kurseni 18,000 tonë çimento në vit

Kompania spanjolle “Acciona” është përgjegjëse për këtë. Hiri i letrës jo vetëm që plotëson të gjitha kërkesat teknike të çimentos, por është gjithashtu është dukshëm më miqësor ndaj mjedisit, tha menaxheri i projektit nga “Acciona” te transmetuesi “Euronews”.

Mbulesa inovative mund të kursejë mes 65 dhe 75 për qind të emetimeve të CO2. Kjo është arsyeja pse kompania dëshiron të promovojë përdorimin e hirit të letrës në ndërtimin e rrugëve ndërkombëtarisht në të ardhmen.

Qëllimi i parë i kompanisë është përdorimi i trotuarit të ri në projekte në të gjithë Spanjën. Kjo mund të kursejë deri në 18,000 tonë çimento në vit.

Reklama

Ndërtimi i rrugës afër Valencias është një nga tre projektet model të “Paperchain”.

Reklama

Projekti synon të shndërrojë mbetjet nga industria evropiane e pulpës dhe letrës në burime të reja. Sipas një studimi nga viti 2014, nga 130 milionë ton letër në vit, njëmbëdhjetë milionë ton janë mbeturina që nuk mund të riciklohen. /Telegrafi/