LAJMI I FUNDIT:

Ndihmojini të rinjtë t’i bëjnë ballë bullizmit

Ndihmojini të rinjtë t’i bëjnë ballë bullizmit

Shumë njerëz ruajnë kujtime të tmerrshme të shkollës së mesme, në pjesën më të madhe për shkak të dhunës psikologjike që përjetojnë. Ngacmimi midis adoleshentëve është një problem shumë i vërtetë në shkolla. Dhe kjo nuk është gjithmonë fizike.

Ka shumë lloje të ndryshme të ngacmimit, përfshirë ngacmimet verbale dhe emocionale. Këto lloje të ngacmimit, edhe pse më delikate se ngacmimi fizik, mund të kenë një ndikim të madh tek një nxënës. Përveç kësaj, përdorimi i internetit, nuk është çudi se bullizmi elektronik është në rritje.


Çfarë është ngacmimi?

Bullizmi përfshin nënçmimit e dikujt tjetër. Bullizmi përfshin ngacmimet, dëmtim fizik, të folurit në mënyrë të përsëritur poshtëruese dhe përpjekjet për të nënçmuar një person tjetër. Ngacmimi është aktiv dhe bëhet me qëllim. Është e rëndësishme të kuptohet se ka lloje të ndryshme të ngacmimit:

Bullizmi fizik: Kjo është forma më e dukshme e ngacmimit. Në këtë lloj të ngacmimit, nxitësi përpiqet të dominojë fizikisht një tjetër fatkeqësi. Kjo zakonisht përfshin të goditurit, të qëlluarit me grusht dhe aktivitete të tjera fizike të dëmshme, të planifikuara për t’i futur frikën dikujt.

Bullizmi verbal: Kur dikush përdor gjuhën poshtëruese për të shembur vetë imazhin e tjetrit. Bullistët përdorin teknika verbale për të vënë në lojë të tjerët, thonë gjëra nënvleftësuse dhe përdorin sarkazëm me qëllim për të lënduar ndjenjat e personit tjetër ose poshtëruar adoleshentin para të tjerëve.

Një fëmijë bullist apo një viktimë e bullizimit
Lexo po ashtu Një fëmijë bullist apo një viktimë e bullizimit

Bullizmi emocional: Kjo është edhe më delikate se ngacmimi verbal. Ky lloj ngacmimi përfshin metodat emocionale, synon që të izolojë personin në vetvete, gjë e cila çon në depresion të shpejtë.

Bullizmi teknologjik: Ngacmimi elektronik po bëhet një problem shumë i vërtetë për adoleshentët. Ky lloj ngacmimi përdor mesazhe të çastit, mesazhet me tekst në telefonin celular dhe rrjetet sociale në internet për të fyer dhe të vënë në siklet të tjerët. Kjo mund të jetë veçanërisht shkatërruese, pasi ata mund të gjejnë një vend të sigurt në botën virtuale. /Telegrafi/