Një ekip shkencëtarësh që vendosën një alligator në një hapësirë të mbushur me helium dhe e bënë atë lëshojë një zë interesant kanë fituar një çmim Ig Nobel.

Çmimi Ig Nobel është një çmim satirik që jepet çdo vit që nga viti 1991 për të nxjerrë në pah dhjetë arritje të pazakonta ose të parëndësishme në kërkimin shkencor.

Qëllimi i tij i deklaruar është të “nderojë arritjet që së pari i bëjnë njerëzit të qeshin, dhe pastaj t’i bëjnë ata të mendojnë”.

Dhe sipas mediave të huaja, përcjell Telegrafi, grupi, i udhëhequr nga studiues nga Austria dhe Japonia, po përpiqeshin të zbulonin nëse komunikimet vokale të aligatorëve kishin lidhje me madhësinë e trupit – por ishte metoda e tyre, në vend se hipoteza e tyre, ajo që tërhoqi vëmendjen e komitetit të çmimeve.

Ig Nobels janë dhënë që nga viti 1991 dhe ceremonia e këtij viti, e cila u zhvillua të enjten, u transmetua në internet si rezultat i pandemisë.

Ndërkohë, siç bëhet e ditur më tej, përcjell Telegrafi, Çmimi për Ekonomi i shkoi një ekipi ndërkombëtar ekspertësh për “përpjekjen për të përcaktuar sasinë e marrëdhënieve midis pabarazisë së të ardhurave kombëtare të vendeve të ndryshme dhe sasisë mesatare të puthjeve gojë më gojë”.

Ndërkohë, studiuesi amerikan Richard Vetter fitoi çmimin entomologji për “mbledhjen e provave që shumë entomologë (shkencëtarë që studiojnë insekte) kanë frikë nga merimangat, të cilat nuk janë insekte”.

Dhe një ekip holandezo-belg fitoi çmimin e ilaçit për “diagnostikimin e një gjendjeje mjekësore të panjohur prej kohësh: Misofonia, shqetësimi kur dëgjon njerëz të tjerë të bëjnë tinguj përtypës”.

Presidenti i SHBA-së Donald Trump, kryeministri i Mbretërisë së Bashkuar, Boris Johnson, si dhe udhëheqësi brazilian Jair Bolsonaro fituan “Çmimin e Edukimit Mjekësor”, së bashku me një grusht udhëheqësish të tjerë botërorë, për përdorimin e pandemisë për t’i mësuar botës se “politikanët mund të kenë një efekt më të menjëhershëm në jetën dhe vdekjen e tyre sesa mund të jenë shkencëtarët dhe mjekët”.

Ceremonia e së enjtes shënoi edicionin e 30-të të çmimeve, të cilat mbahen zakonisht në Universitetin e Harvardit. /Telegrafi/