Për shkak të mungesës së kuorumit, rezoluta e propozuar nga PDK për zgjidhjen e ngërçit në arsim është shtyrë për të premten ora 10:00.

Në rezolutën e PDK-së që e lexoi deputeti Abelard Tahiri, kërkohet nga Qeveria që në një afat prej 48 orësh të zhvillojë dialog me Bashkimin e Sindikatave të Pavarura të Kosovës (BSPK), në mënyrë që të zhbllokohet situata me grevën.

Po ashtu kjo rezolutë kërkon që në afat prej pesë ditësh të përfshihet Bashkimi i Sindikatave të Pavarura të Kosovës në grupin punues për hartimin e Ligjit të pagave.

“Kuvendi i Kosovës kërkon nga Qeveria e Kosovës që në afat prej 48 orëve nga miratimi i kësaj rezolute të zhvillojë negociatat e nevojshme me Këshillin Grevist të BSPK-së, apo personat e autorizuar deri në zgjidhjen përfundimtare që siguron ndërprerjen e grevës. Kërkojmë në afat prej pesë ditëve nga miratimi i kësaj rezolute të përfshijë përfaqësuesit e autorizuar nga BSPK-janë grupin punues për hartimin e pagave, para miratimit të tij në qeveri dhe të marrë në konsideratë propozimet e tyre. Kërkojmë nga Qeveria e Kosovës të propozojë masat për adresimin e kërkesave të tjera të sindikatave”, tha ai.

Reklama
Reklama

Gjatë debatit të sotëm parlamentar për grevën në arsim, kryeministri i Kosovës, Albin Kurti, ka thënë se opozita po e përdorë grevën në arsim si armë kundër tij.

Ai tha se s’ka pasur gatishmëri nga BSPK-ja dhe Këshilli Grevist për zgjidhje kompromisi.

“Problem është kryeministri, jo se fëmijët nuk po shkojnë në shkolla. Greva është armë kundër kryeministrit”, tha ai.

Duke folur për termin “vëlla”, për të cilin kritikoi kreun e SBAShK-ut, Rrahman Jasharajn, se e përdori në takim me të, Kurti tha se duhet ndarë sfera publike dhe ajo private.

Ai tha se ka dy vëllezër dhe asnjëri prej tyre s’ka shkuar dhe s’do të shkojë në qeveri gjatë qeverisjes së tij. Sipas tij, ka kaluar koha kur kryeministrat janë bërë me vëllezër.

Reklama
Reklama

Kryetari i Partisë Demokratike të Kosovës (PDK), Memli Krasniqi, i ka reaguar kryeministri Albin Kurti, i cili në seancën e sotme të Kuvendit tha se nga opozita “greva po përdoret si armë kundër kryeministrit”.

Në replikën e tij, Krasniqi tha se Kurti mendon se të gjithë janë kundër tij, por në realitet njerëzit kanë shumë halle.

“Kryeministri ishte këtu dhe tha se të gjithë kanë problem me të. Është e pakuptimtë se si e përmendi 14 shkurtin. Si është e mundur që qytetarët me ia dhënë mbi 50 për qind të votave më 14 shkurt e qysh u bonën ata persona me ta pasë inat tani?”.

Reklama

Ndwrsa ish deputeti i Lidhjes Demokratike të Kosovës (LDK), Avdullah Hoti ka thënë se kërkesa e Sindikatës së Arsimit (SBASHK) kushton vetëm 2.9 milionë euro në muaj dhe se nuk paraqet asnjë problem në buxhetin e shtetit.

Reklama

Hoti me anë të një shkrimi në Facebook ka theksuar se për mosrealizimin e projekteve kapitale nga ana e Qeverisë së Kosovës, tashmë bilanci bankar ka arritur në 600 milionë euro.

“Asnjë problem në buxhetin e shtetit nuk shkaktohet nga plotësimi i kësaj kërkese. Bilanci bankar i Qeverisë është rekord i lartë, rreth 600 mil euro në korrik, për shkak të: (1) mosrealizimit të projekteve kapitale dhe (2) rritjes së të hyrave tatimore nga inflacioni i lartë”, ka thënë Hoti.

Reklama

Ndryshe greva në arsim ka hyrë në javën e katërt të saj./Telegrafi/