Shumë njerëz shijojnë një filxhan të këndshëm kafeje në mëngjes.

Por nëse ndonjëherë ju dhemb koka pas kafesë, mund të pyesni veten nëse është faji te pija juaj e dashur me kafeinë. Sipas hulumtimit të fundit, kjo mund të varet nga sa pini në ditë.

Një studim i gushtit 2019, botuar në Revistën Amerikane të Mjekësisë zbuloi se konsumimi i tre ose më shumë pijeve me kafeinë mund të shkaktojë migrenë në të njëjtën ditë ose ditën tjetër. Ndërsa migrena është ndoshta më e njohur për të qenë dhimbje koke torturuese, ajo gjithashtu mund të çojnë në simptoma të përziera, ndjeshmëri ndaj dritës, zërit dhe ndryshime të humorit.

Reklama

Në studim, studiuesit analizuan 98 të rritur me migrenë të shpeshtë dhe u dhanë ditarë për të shkruar çdo mëngjes dhe mbrëmje për gjashtë javë. Ata regjistruan frekuencën e dhimbjes së kokës, sa pije me kafeinë konsumuan në ditë, si dhe çdo nxitës tjetër të mundshëm të migrenës, përfshirë stresin, mungesën e gjumit ose pirjen e alkoolit.

Reklama

“Ndërsa disa shkaktarë të mundshëm, të tillë si mungesa e gjumit – mund të rrisin vetëm rrezikun e migrenës, roli i kafeinës është veçanërisht kompleks, sepse mund të shkaktojë një sulm por gjithashtu ndihmon në kontrollin e simptomave”, tha hetuesja kryesore Elizabeth Mostofsky.

Reklama

“Ndikimi i kafeinës varet si nga doza ashtu edhe nga frekuenca, por për shkak se ka pasur disa studime të mundshme mbi rrezikun e menjëhershëm të dhimbjeve të kokës nga migrena pas marrjes së pijeve me kafeinë, ka prova të kufizuara për të formuluar rekomandime dietike për njerëzit me migrenë”. /Telegrafi/