Kanabisi do të testohet si një ilaç për qetësimin e dhimbjeve te mijëra britanikë – të cilët, nëse janë të suksesshëm, mund ta shohin ilaçin të përshkruar në Shërbimin Shëndetësor Kombëtar (NHS).

Kanabisi do të merret çdo ditë përmes inhalatorëve në provën me pesë mijë pjesëmarrës me dhimbje kronike, të shkaktuara nga sëmundje përfshirë artritin.

Kanabisi ‘e gjithë bima’ do të jepet nëpërmjet inhalatorëve që avullojnë atë. Instituti Kombëtar për Ekselencën e Shëndetit dhe Kujdesit (Nice) do të vlerësojë më pas nëse kanabisi duhet të bëhet një trajtim i miratuar për deri në 15 milionë të rritur, shkruan Daily Mail.

Rreth një në tre të rritur në Angli kanë dhimbje kronike, të përcaktuara si dhimbje që zgjasin më shumë se tre muaj.

Pasoja e mistershme të marihuanës: Adoleshentët raportojnë të njëjtat simptoma të ‘çuditshme’ Pasoja e mistershme të marihuanës: Adoleshentët raportojnë të njëjtat simptoma të ‘çuditshme’

Kanabisi i përshkruar nga NHS mund të parandalojë njerëzit të vetë-mjekojnë – duke iu drejtuar tregtarëve të drogës ose porositur drogë përmes internetit – dhe mund të jetë më i sigurt se opioidet, trajtimi konvencional për gjendjet e dhimbjes kronike.

Kanabisi medicinal është legalizuar në Mbretërinë e Bashkuar që nga viti 2018. Janë miratuar tre ilaçe, duke përfshirë Epidyolex, një lëng shumë i pastruar që përmban një ekstrakt kanabisi, CBD, për një formë të rrallë epilepsie. Vetëm një pjesë e vogël e pacientëve e kanë të përshkruar nga NHS.

Studimi laboratorik - përbërjet e kanabisit parandalojnë coronavirusin? Studimi laboratorik - përbërjet e kanabisit parandalojnë coronavirusin?

Trajtimet ‘e gjithë bimës’ nuk janë miratuar më parë në Mbretërinë e Bashkuar, ndryshe nga vendet e tjera, duke përfshirë Gjermaninë, Kanadanë, Izraelin dhe Australinë. NHS thotë se ka ‘disa prova që kanabisi mjekësor mund të ndihmojë disa lloje dhimbjesh, megjithëse këto prova nuk janë ende mjaft të forta për ta rekomanduar atë për lehtësimin e dhimbjeve’.

Prova, e quajtur Canpain, do të zgjasë për tre vitet e ardhshme dhe është e hapur për pacientët e moshës 18 deri në 85 vjeç, të cilët janë diagnostikuar me dhimbje kronike jo kanceroze. Ai po fillon këtë muaj me një ‘studim fizibiliteti’ fillestar që përfshin 100 pacientë për të kontrolluar sigurinë, me pesë mijë pacientë të tjerë që do të regjistrohen më pas në provë përmes klinikave të dhimbjes kronike të LVL Health.

Kanabisi, që kushton rreth 360 euro në muaj për pacient, shpërndahet përmes fishekëve të përshtatshëm në pajisjet e avullimit. /Telegrafi/