LAJMI I FUNDIT:

Mijëra hebrenj u larguan nga Rusia mes frikës së persekutimit

Mijëra hebrenj u larguan nga Rusia mes frikës së persekutimit

Por vetëm dy javë pas luftës këtë vit, rabini Goldschmidt dhe familja e tij u larguan nga Rusia, fillimisht në Hungari dhe më pas në Izrael.

Më pas ai u largua nga pozicioni dhe u shpreh kundër luftës, “Ndjeva se duhej të bëja diçka për të treguar shkëputjen dhe mosmarrëveshjen time totale me këtë pushtim të Ukrainës, por do ta rrezikoja veten nëse do ta kisha bërë këtë duke qëndruar në Moskë”.

Disa hebrenj rusë e kritikuan atë që u largua dhe foli, të shqetësuar se kjo do të nënkuptonte më shumë shqyrtim të komunitetit, por rabini Goldschmidt tha se shumica ishin mbështetës, raporton bbc.

Sinagoga

“Kam marrë disa mesazhe duke thënë se “Si mund të na lini vetëm? Por do të thosha se shumica e madhe ishin jashtëzakonisht mbështetëse. Nuk ishte një konflikt i vogël për të vendosur nëse do të shkonim, për mua dhe gruan time komuniteti ishte jeta jonë”.

Rabini Goldschmidt thotë se komuniteti mund të ishte lënë i rrezikuar përmes qëndrimit dhe të folurit.

Por që atëherë, një numër i madh kanë ndjekur shembullin e tij.

Ndryshe, shumë prej tyre kanë shfrytëzuar mundësinë për të shkuar në Izrael, ku Ligji i Kthimit i jep të drejtën e nënshtetësisë kujtdo që mund të provojë se ka të paktën një gjysh hebre. /Telegrafi/