Evropianët kanë më shumë gjasa të besojnë se presidenti rus, Vladimir Putin, si dhe Xi Jinping i Kinës janë më të duhurit për të bërë gjënë e duhur në lidhje me çështjet botërore, sesa presidenti amerikan Donald Trump, sipas një sondazhi të publikuar të martën.

Ndërkohë, sipas euronews.com, përcjell Telegrafi, shumica e të anketuarve në shumicën e shtatë vendeve të anketuara nga qendra kërkimore Pew Research me bazë në SHBA, besojnë tek kancelarja gjermane Angela Merkel dhe Emmanuel Macron i Francës.

Por “Konferenca e Sigurisë në Mynih”, e cila nxori përfundimet, paralajmëroi se Bashkimi Evropian është “veçanërisht keq i përgatitur” për atë që përshkruhet si një “epokë e re e konkurrencës së fuqishme të fuqisë”.

Merkel, Macron më i besuari

Kancelarja gjermane, Angela Merkel, e cila u detyrua nga forcat e brendshme politike të largohet nga lidershipi i partisë së saj në fund të vitit të kaluar dhe u zotua të mos kandidonte përsëri për vendin kryesor të vendit të saj, u gjet të jetë më e besuara për të bërë gjënë e duhur, midis shtatë udhëheqësve botërorë.

Ajo ndiqet afër nga Macron, popullariteti i brendshëm i të cilit gjithashtu ka shënuar një rënie kohët e fundit, ndërsa ai përpiqet të mbajë nën kontroll lëvizjet e “jelekverdhëve”.

Të dy ishin vlerësuar si njerëzit më të duhur për të bërë gjënë e duhur nga shumica e të anketuarve në çdo vend të anketuar – Kanada, Francë, Gjermani, Japoni, SHBA – përjashtuar Rusinë.

Gjithsesi, sipas euronews, përcjell Telegrafi, është interesant fakti se të anketuarit në Francë dhe Gjermani preferuan të vendosnin besimin e tyre në udhëheqësin e vendit tjetër.

Megjithatë, ndërsa shumica e amerikanëve u besojnë dy udhëheqësve europianë, të anketuarit francezë dhe gjermanë nuk bënë një gjë të tillë për udhëheqësin amerikan.

Në të vërtetë, ata kishin më pak gjasa të besonin se Presidenti i SHBA-së, Donald Trump, do të bënte gjënë e duhur, me vetëm 10% të gjermanëve dhe 9% të popullsisë franceze duke besuar tek ai.

Në vend të kësaj, midis dy dhe tre herë më shumë prej tyre besonin se Putin dhe Jinping do të bënin gjënë e duhur në lidhje me çështjet e botës.

Rezultate të tjera të dukshme

Trump ishte gjithashtu lideri i vetëm që nuk e kishte shumicën e qytetarëve të vendit të tij që t’i besonin atij, me rreth 48%.

Në anën tjetër të botës, 81% e rusëve i besojnë udhëheqësit të tyre – niveli më i lartë i regjistruar.

BE është “e përgatitur keq”

Raporti u publikua përpara Konferencës së Sigurisë në Munih, e cila trajton politikën ndërkombëtare të sigurisë.

Ngjarja e këtij viti, e cila fillon të premten, vjen pasi të dyja, SHBA-të dhe Rusia njoftuan planet e tyre për t’u tërhequr nga Traktati i Forcave Bërthamore, i cili bënte thirrje për largimin e raketave bërthamore me një distancë prej 500 deri 5.000 km nga toka evropiane.

Wolfgang Ischinger, kryetar i Konferencës së Sigurisë së Mynihut, tha në raport se “një epokë e re e konkurrencës së fuqisë së madhe po zhvillohet midis Shteteve të Bashkuara, Kinës dhe Rusisë”.

Raporti paralajmëron se Bashkimi Evropian është “veçanërisht i keq i përgatitur” për një “epokë të tillë të re”. /Telegrafi/