Merck e ka ndarë licencën e saj falas për pilulën e saj premtuese kundër COVID-19 për një organizatë jofitimprurëse të mbështetur nga Kombet e Bashkuara në një marrëveshje që do të lejonte që ilaçi të prodhohej dhe shitet me çmim më të ulët në vendet më të varfra, ku vaksinat kundër COVID-19 janë në furnizim të shkurtër.

Sipas medieve të huaja, përcjell Telegrafi, marrëveshja me Medicines Patent Pool, një organizatë që punon për të bërë trajtimin mjekësor dhe teknologjitë globalisht të qasshme, do të lejojë kompanitë në 105 vende, kryesisht në Afrikë dhe Azi, të ndajnë licencën e formulës për pilulën antivirale, i quajtur molnupiravir, dhe për të filluar prodhimin e pilulës.

Reklama

Merck raportoi këtë muaj se ilaçi përgjysmoi shkallën e shtrimeve në spital dhe vdekjeve te pacientët me rrezik të lartë nga COVID-19 në një testim të madh klinik.

Reklama

Vendet e pasura, duke përfshirë Shtetet e Bashkuara të Amerikës, kanë nxituar të negociojnë marrëveshje për blerjen e ilaçit, duke lidhur një pjesë të madhe të furnizimit edhe para se ilaçi ende nuk është miratuar nga rregullatorët dhe duke ngritur shqetësime se vendet e varfra do të mbylleshin nga qasja ndaj ilaçit, sikurse ka ndodhur me vaksinat. /Telegrafi/