Vitaminat dhe suplementet janë pjesë e shumë prej regjimeve tona të përditshme shëndetësore.

Në fund të fundit, kur përpiqeni të jetoni një jetë të gjatë dhe të shëndetshme, marrja e ushqyesve të duhur është shumë e rëndësishme!

Sidoqoftë, hulumtimet tregojnë se marrja e shumë vitaminave të caktuara, si acid nikotinik, mund të ketë efekte anësore potencialisht të dëmshme.

Çfarë është acid nikotinik?

Acidi nikotinik është pjesë e grupit të vitaminave B, e quajtur edhe vitamina B3. Ai luan një rol në funksionimin dhe metabolizmin e sistemit tonë nervor, duke na ndihmuar ta kthejmë ushqimin që hamë në energji. Qelizat tona gjithashtu kanë nevojë për acid nikotinik për të funksionuar dhe për t’u zhvilluar.

Acid nikotinik gjithashtu është treguar të jetë një lëndë ushqyese e fuqishme për shëndetin e zemrës. Në fakt, mjekët ndonjëherë do të përshkruajnë suplemente të acidit nikotinik për të ndihmuar njerëzit që luftojnë me yndyrën e lartë. Për këtë arsye, shtesat e saj shpesh njihen për përfitimet e shërimit të zemrës, dhe shumë zgjedhin të vetë-trajtohen me to. Sidoqoftë, kjo mund të mos jetë një lëvizje aq e zgjuar.

Efektet anësore nga marrja e tepërt

Fatkeqësisht, është e mundur të marrësh aq shumë acid nikotinik sa lënda ushqyese në të vërtetë bëhet toksike për trupin tuaj. Për gratë e rritura, sasia e rekomanduar është 14 miligramë në ditë. Sidoqoftë, shtesat e njohura shpesh do të përmbajnë deri në 500 mg në një dozë të vetme.

Në një studim, një ekip mjekësh po trajtonin një burrë 61-vjeçar i cili erdhi tek ata duke u ankuar për humbje të papritur të shikimit. Ekzaminimi fillestar i tij i syrit tregoi se ai ishte pothuajse i verbër ligjërisht. Pacienti u tha mjekëve historinë e tij mjekësore, përfshirë yndyrën e tij të lartë, por fillimisht nuk i informoi ata se po merrte acid nikotinik të vetë-përshkruar për ta trajtuar atë. Pasi i informoi mjekët për listën e gjerë të suplementeve që po merrte, mjekët ishin në gjendje të arrinin në përfundimin se pacienti konsumonte rreth tre deri në gjashtë gramë acid nikotinik në ditë për disa muaj, dhe hipotezoi se kjo po i shkaktonte probleme me sytë.

Ekipi mjekësor mori imazhe të retinës së pacientit për të konfirmuar se kishte dëmtime qelizore të shkaktuara nga acid nikotinik, dhe ata ishin në gjendje të diagnostikonin një reaksion toksik të rrallë të quajtur makulopati e shkaktuar nga acid nikotinik.

Acidi nikotinik në doza të larta është lidhur me pasoja të tjera të dëmshme shëndetësore, gjithashtu. Marrja e 1.000 mg në ditë mund të shkaktojë dhimbje koke, marramendje, presion të ulët të gjakut, sheqer të lartë në gjak, djegie të zemrës dhe dhimbje stomaku. Dozat më të larta se kjo mund të shkaktojnë probleme më të rënda shëndetësore si dëmtimi i muskujve, ulçera në stomak dhe madje edhe dëmtime të mëlçisë.

Pra, si një kujtesë tjetër, ndërsa shtesat nuk janë aq të rregulluara sa medikamentet e zakonshme, është thelbësore të flisni me mjekun tuaj për çdo vitaminë që jeni duke marrë. Më shumë diçka nuk është gjithmonë më mirë, dhe mbajtja e niveleve të ushqyesve të caktuar brenda një kufiri të sigurt është po aq e rëndësishme sa marrja e mjaftueshme e tyre. /Telegrafi/