LAJMI I FUNDIT:

Lluka në Rumani shpalos problemet që Serbia po ja shkakton Kosovës në sektorin energjetik

Lluka në Rumani shpalos problemet që Serbia po ja shkakton Kosovës në sektorin energjetik

Ministri i zhvillimit ekonomik, Valdrin Lluka, po merr pjesë në takimi e nivelit të lartë të ministrave rreth “Konektiviteti energjetik i Evropës qendrore dhe juglindore” e cila po mbahet në Bukuresht të Rumanisë.

Reklama

Gjatë fjalimit të cilin e mbajti ministri Lluka, ju drejtua Komisionarit për veprime Klimatike dhe të Energjisë, Miguel Arias Cañete, ministrit të energjisë të Rumanisë, Anton Anton, drejtorit gjeneral të “DG Energy” pranë Komisionit Evropian, Dominique Ristori dhe të gjithë të pranishmëve, duke i adresuar problemet të cilat Serbia po i shfaq karshi Kosovës e të cilat po pengojnë lidhjen e Kosovës me Evropë dhe rajon.

“Dua të ngris një çështje e cila jo vetëm që është relevante në zbatimin e projektit të lidhjes së tregjeve mes Shqipërisë, Italisë Malit të Zi dhe Shqipërisë (AIMS), por është një kusht paraprak për rregullimin e tregut rajonal. Ashti siç e dini, Këshilli Ministror i Komunitetit të Energjisë në takimin e fundit ka konkluduar ‘shkelje të rëndë të vazhdueshme’ nga ana e Serbisë në lidhje me menaxhimin e kongjestionit të aplikuar në interkonektivitetin e Kosovës. Një konkluzë e tillë, nëse nuk korrigjohet, hyn në efekt në Qershor të këtij viti”, tha ministri Lluka.

Ai gjithashtu kërkoi që të zgjidhet sa më shpejtë problem me Serbinë e cila po e dëmton konsumatorin Kosovar me çmime të larta.

“Konsumatorët e Kosovës kanë mbajtur barrën e tarifave më të shtrenjta të importit si shkak i barrierave dhe të drejtave ekskluzive të pjesëmarrësve Serb në treg të cilët mund të operojnë në tregun e Kosovës”, u shpreh ai.

Gjithashtu, Lluka tregoi se Kosova ka marrë hapa konkret në bashkimin e tregjeve dhe ka kërkuar që Kosova të jetë pjesëtare e barabartë në projektin AIMS.

“Në lidhje me bashkimin e tregjeve, Kosova është duke punuar me Shqipërinë në projektin Ballkani Perëndimor 6 (WB6). Projekti ka avancuar dhe së shpejti presim të themelojmë shkëmbimin e energjisë me Shqipërinë e cila do të administrojë këto dy tregje të bashkuara. Në pikëpamjen tonë, ky projekt duket të konsiderohet si hap i parë në bashkimin e tregjeve të AIMS që në këtë rast duhet të përfshijë edhe tregun e Kosovës”, tha ministri Lluka.

Në fund ai tha se përfshirja e Kosovës në këtë projekt do të lehtësonte tranzicionin energjetik në një treg të vetëm Evropian. /Telegrafi/

Në trend Ekonomi

Më shumë
​Kalon propozimi i Rrahmanit për pagën minimale deri në 500 euro, e kundërshton ministri Hekuran Murati

​Kalon propozimi i Rrahmanit për pagën minimale deri në 500 euro, e kundërshton ministri Hekuran Murati

Ekonomi
Nuk ka kohë për të humbur - kapni rastin për të zotëruar Renault Austral me një ofertë të veçantë në Auto Mita!

Nuk ka kohë për të humbur - kapni rastin për të zotëruar Renault Austral me një ofertë të veçantë në Auto Mita!

Auto Mita
“Shtëpia e Arkitektëve”- databaza më e madhe në rajon dhe e para e llojit të vet që Agimi Company e ka krijuar

“Shtëpia e Arkitektëve”- databaza më e madhe në rajon dhe e para e llojit të vet që Agimi Company e ka krijuar

Agimi Company
Brez pas brezi me BPB-në, partnerët e Bankës së Vendit rrëfejnë historitë e tyre të suksesit

Brez pas brezi me BPB-në, partnerët e Bankës së Vendit rrëfejnë historitë e tyre të suksesit

Ekonomi
Kriza e kostos së jetesës – sa kushton të jetosh në Prishtinë?

Kriza e kostos së jetesës – sa kushton të jetosh në Prishtinë?

Ekonomi
Udhëtoni me çmime ekonomike prej katër vendeve evropiane drejt Kosovës

Udhëtoni me çmime ekonomike prej katër vendeve evropiane drejt Kosovës

Prishtina Ticket
Kalo në kategori