Mbi 70 ligjvënës britanikë i kanë bërë thirrje Qeverisë që të sigurohet që themeluesi i WikiLeaks, Julian Assage të përballet me drejtësinë suedeze, nëse prokurorët e këtij shteti do të rihapin rastet për përdhunim ndaj Assange.

Reklama

Ligjvënësit, të premten mbrëma, përmes një letre, i kanë bërë thirrje Sekretarit të Brendshlm, Sajid Javid që “të bëjë gjithçka që mundet që të sigurohet që Julian Assange të mund të ekstradohet në Suedi, në rast se Suedia bën kërkesë për ekstradimin e tij”.

Suedia dy vjet më parë kishte pezulluar hetimet ndaj Assage për dy raste të dyshuara të përdhunimit, pasi Assange jetonte në ambasadën e Ekuadorit në Londër dhe kishte statusin e azilit politik, raporton AP.

Reklama

Ai u arrestua të enjten, pasi Ekuadori tërhoqi statusin e tij të azilit dhe është dërguar në një burg në Britani. Assange po përballet me një kërkesë për ekstradim në Shtetet e Bashkuara, nën akuzat për konspiracion, pasi kishte hakuar një kompjuter të Pentagonit.

Reklama

Ai është duke pritur një vendim të autoriteteve britanike, lidhur me kërkesën për ekstradimin në SHBA.

Shumica e ligjvënësve që kanë nënshkruar këtë letër janë pjesëtarë të partisë opozitare, Partisë Laburiste, lideri i së cilës, Jeremy Corbyn, dëshiron që Britania të refuzojë kërkesën e SHBA-së për ta ekstraduar Julian Assange, pasi ai vlerëson se Assange ka ekspozuar “mizoritë” që SHBA-ja ka kryer në Irak dhe Afganistan.

Reklama

Rekomando