LAJMI I FUNDIT:

Lënia e duhanit përmirëson rrahjet e zemrës që në minutat e para

Lënia e duhanit përmirëson rrahjet e zemrës që në minutat e para
(Foto: Loyola)

Përmirësimi i shëndetit nga lënia e duhanit nis që 20 minutat e para. Dihet që tymi i duhanit përmban substanca kancerogjene që i bëjnë keq shëndetit të njeriut, madje edhe personave që nuk janë duhanpirës, por thithin tymin e duhanit në ambientin ku qëndrojnë.

Cilat janë ndryshimet e para kur një njeri lë duhanin?

Përmirësimi i shëndetit nga lënia e duhanit nis që 20 minutat e para. Dihet që tymi i duhanit përmban substanca kancerogjene që i bëjnë keq shëndetit të njeriut, madje edhe personave që nuk janë duhanpirës, po thithin tymin e duhani në ambientin ku qëndrojnë.

Si pjesë e një raporti të lëshuar nga Organizata Botërore e Shëndetësisë, efektet potencialisht shkatërruese të pirjes së duhanit janë në të vërtetë larg rrugës së njëanshme. Pas vetëm 20 minutash, fillojnë përmirësimet e para shëndetësore, me rënien e rrahjeve të zemrës dhe presionit të gjakut.

Reklama

Brenda 12 orësh nivelet e monoksidit të karbonit kthehen në normale dhe pas disa javësh funksioni i mushkërive rritet dhe qarkullimi përmirësohet. Edhe rreziku i shtuar për goditje në tru ose sëmundje koronare të zemrës zhduket brenda 15 viteve.