LAJMI I FUNDIT:

Ky aktivitet argëtues zvogëlon rrezikun e vdekshmërisë tek të rriturit e moshuar me 35 për qind

Ky aktivitet argëtues zvogëlon rrezikun e vdekshmërisë tek të rriturit e moshuar me 35 për qind

Ndërsa plakemi, bëhet gjithnjë e më e rëndësishme të japim përparësi për shëndetin tonë të zemrës.

Për fat të mirë, shkenca në zhvillim na ofron pak shpresë dhe depërtim se si mund ta zgjasim jetëgjatësinë tonë me ndryshime të thjeshta të jetesës. Sipas hulumtimit të fundit, çiklizmi mund të jetë një aktivitet që ia vlen të merret.

Çiklizmi dhe rreziku i vdekshmërisë

Studimi i korrikut 2021 botuar në Jama Internal Medicine i vendosur për të hetuar lidhjen midis çiklizmit dhe rrezikut të vdekshmërisë së të gjitha shkaqeve dhe sëmundjeve kardiovaskulare (CVD) midis njerëzve me diabet, pasi njerëzit me këtë gjendje janë në një rrezik në rritje për vdekje të parakohshme.

Për hulumtimin e tyre, shkencëtarët mblodhën informacione mbi 7,459 të rritur me diabet (mosha mesatare 56) nga dhjetë vende evropiane. Pjesëmarrësit plotësuan pyetësorët në lidhje me historinë e tyre mjekësore, sociodemografike dhe informacionin e jetesës nga 1992 deri në 2000 (ekzaminimi fillestar) dhe në një ekzaminim të dytë pesë vjet pas fillimit. Ata gjithashtu vetë-raportuan kohën e kaluar të çiklizmit në javë në fillimin dhe në fazën e dytë. Nga pjesëmarrësit, 5,423 prej tyre përfunduan të dy fazat. Deri në fund të studimit, u regjistruan 1673 vdekje nga të gjitha shkaqet. Një analizë përfundimtare u krye në nëntor të vitit 2020.

Reklama

Rezultatet e hulumtimit treguan se krahasuar me grupin referues të njerëzve që nuk raportuan se bënin çiklizëm, ata që çikëluan kishin një rrezik prej 24 për qind të zvogëluar të vdekshmërisë nga të gjitha shkaqet. Ajo që mbase ishte edhe më interesante ishte se ata që fillimisht raportuan se nuk përdornin biçikletë dhe më pas filluan përdorimin gjatë periudhës pesë vjeçare të ndjekjes, panë deri në 35 për qind ulje në rrezikun e vdekjes nga ndonjë shkak.

Në përgjithësi, këto gjetje sugjerojnë se çiklizmi mund të zgjasë jetëgjatësinë tuaj, veçanërisht nëse keni diabet. “Hetimi i tanishëm shtrin nivelin e provave brenda kësaj fushe duke dokumentuar që çiklizmi dhe kalimi i kohës me biçikletë mund të ofrojnë përfitime të veçanta shëndetësore tek njerëzit me diabet dhe mbi aktivitetet e tjera fizike, duke përfshirë ecjen”, thanë studiuesit. Çiklizmi mund të inkurajohet si një aktivitet për njerëzit që jetojnë me diabet për të ulur rrezikun e tyre për të vdekur para kohe. /Telegrafi/

Reklama