LAJMI I FUNDIT:

Kur është koha që fëmija të hajë vetë?

Kur është koha që fëmija të hajë vetë?

Marrja e ushqimit me dorën e vet është e rëndësishme për zhvillimin e aftësive motorike dhe sjell shumë përfitime

Prindërit bëjnë një gabim kur e ushqejnë fëmijën e tyre më gjatë sesa duhet. Këtu lind menjëherë pyetja e famshme – kur është koha që fëmija të hajë vetë?


Ndodh shpesh që prindërit kanë frikë nëse do të hanë ushqim të mjaftueshëm, nëse fëmija ha vetë, andaj edhe mendojnë që është më mirë dhe më shpejtë nëse mami apo babi e ushqejnë atë. Megjithatë, fëmija nuk do të vuajë nga uria, por do të hajë aq sa ka nevojë.

Fëmijët mësojnë nëpërmjet provës dhe gabimit, si do të mësonin dhe dinin nëse nuk do të përpiqeshin të hanin vetë?

Të ushqyerit e pavarur, kapja e ushqimit me duar dhe përtypja janë thelbësore për zhvillimin e koordinimit të lëvizjeve, aftësive të shkëlqyera motorike si dhe organeve të të folurit, transmeton Telegrafi.

Kur ai fillon të ulet në mënyrë të qëndrueshme dhe kap si duhet gjërat, fëmija është gati të hajë vetë. Në çfarë moshe do të ndodhë kjo është shumë individuale: disa foshnja i fillojnë vetë-kafshimet e tyre të para tashmë në muajin shtatë-tetë, ndërsa të tjerët vetëm kur bëjnë një vit. Megjithatë, është jashtëzakonisht e rëndësishme të mos e frenoni fëmijën tuaj dhe ta lejoni atë ta përsosë këtë aftësi që në ditët e para.

Të ushqyerit e pavarur është një moment shumë i rëndësishëm në rrugën drejt pavarësisë së fëmijës dhe mund të arrihet vetëm me praktikë të gjatë dhe të vështirë. Edhe pse ju duket si një lojë, kur e ushqeni fëmijën tuaj, ajo nuk po luan – po mëson dhe po praktikon. Shqyrton qëndrueshmërinë, strukturën dhe shijen e ushqimit dhe përcakton mënyrat se si do të ushqehet. Në të njëjtën kohë, foshnja përmirëson koordinimin e lëvizjeve dhe aftësitë e shkëlqyera motorike, të cilat, siç dihet, janë jashtëzakonisht të rëndësishme për zhvillimin mendor të fëmijës.

Këshilla shtesë për prindërit

Sjelljet dhe zakonet e mira në tryezë do të adoptohen më lehtë nga fëmija që nga mosha 2 deri në 4 vjeç. Fikni televizorin që të mos e shpërqendrojë atë.

Flisni me fëmijën tuaj gjatë vakteve. Mos e nxitoni, fëmijët hanë më ngadalë se të rriturit. Respektoni nevojën e tij për të zgjedhur çfarë, kur dhe sa të hajë.

A është e sigurt që bebja të hajë me lugë para se t’i mbushë gjashtë muaj
Lexo po ashtu A është e sigurt që bebja të hajë me lugë para se t’i mbushë gjashtë muaj

Tregohuni kreativ në përgatitjen e ushqimit, por mos e teproni me pure dhe lëngje.

Ushqyerja e pavarur, kapja e ushqimit me duar dhe përtypja është e rëndësishme për zhvillimin e koordinimit të lëvizjeve, aftësive të shkëlqyera motorike si dhe organeve të të folurit.

Parakushtet që fëmija të hajë vetë

Përderisa të ushqyerit është një aktivitet i zakonshëm i përditshëm për të rriturit, ai është jashtëzakonisht i kërkuar për fëmijët. Diku rreth muajit të tretë, kur fillon të vendosë dorezën në gojë, foshnja ka përvetësuar hapin e parë drejt ushqyerjes së pavarur: ai ka zhvilluar koordinimin sy-dorë dhe dorë-gojë.

Foshnjës deri në muajin e nëntë këtë ushqim nuk duhet t’ia jepni: Bëhuni të kujdesshëm
Lexo po ashtu Foshnjës deri në muajin e nëntë këtë ushqim nuk duhet t’ia jepni: Bëhuni të kujdesshëm

Megjithatë, në mënyrë që ajo të jetë në gjendje të hajë një vakt vetë, duhet të zotërojë shumë, shumë më tepër aftësi. Para së gjithash, ai duhet të jetë në gjendje të kapë objektet, të cilat i mëson rreth javës së 16-të, dhe më pas të zhvillojë një “grip me piskatore” (kapje me gishtin e madh dhe tregues). Fëmijët e fitojnë këtë aftësi vetëm rreth muajit të nëntë. Deri në atë kohë, shumica e foshnjave kanë zotëruar uljen e pavarur, janë futur vaktet e para të ngurta dhe të vegjlit janë gati të hanë me duar.

Megjithatë, do të duhen të paktën tre deri në katër muaj të tjerë përpara se foshnja të jetë në gjendje të mbajë në dorë dhe, me njëfarë suksesi, të përdorë një lugë, sepse fillimisht duhet të zhvillojë atë që fiziatrit e quajnë kundërshtimi i gishtit të madh ose një kapje “me pincë”. Vetëm atëherë ai do të jetë në gjendje të sjellë lugën në gojë. /Telegrafi/