LAJMI I FUNDIT:

A është e sigurt që bebja të hajë me lugë para se t’i mbushë gjashtë muaj

A është e sigurt që bebja të hajë me lugë para se t’i mbushë gjashtë muaj

Qe si të dini a është e gatshme dhe çfarë paralajmërojnë pediatrit

Mos u nxitoni, është shumë me rëndësi t’i kushtoni kujdes a është e gatshme bebja për ushqim të fortë.

Më parë me siguri është ditur që duhej pritur deri në muajin e gjashtë që bebes t’i jepet vakti i parë joqumështor. Mirëpo, viteve të fundit kufiri po lëviz, madje edhe disa pediatër këshillojnë që bebja katër dhe gjashtëmuajshe mund të fillojë me ushqimin e parë të fortë.


Edhe pse është e vështirë të vlerësohet cili është momenti i duhur, ekspertët janë të pajtimit rreth vetëm një gjëje që ky ushqim assesi nuk duhet t’i jepet para javës së shtatëmbëdhjetë të bebes.

Pediatrit theksojnë që këto janë pesë arsyet më të rëndësishme përse nuk duhet t’i jepet bebes ushqimi i fortë para muajit të gjashtë:

▪ Sistemi i tretjes i bebes suaj duhet të piqet – kjo është posaçërisht e rëndësishme nëse fëmija juaj ka një histori familjare të alergjive. Hulumtimet sugjerojnë që probabiliteti më i madh është që bebet të cilat herët kanë filluar ushqimin me lugë të vuajnë nga problemet me stomakun, diarreja dhe të vjellat.

▪ Bebja juaj patjetër që ka humbur refleksin e “shtytjes me gjuhë” – të gjitha bebet e vogla e kanë këtë refleks, gjë që do të thotë që instinktivisht shtyjnë çfarëdo qoftë në gjuhën e tyre, për t’u mbrojtur nga ngufatja. Para se të filloni me dhënien e ushqimit të fortë, ky refleks duhet të zvogëlohet, kështu që bebja juaj nuk do të kthente mbrapsht ushqimin. Refleksi zakonisht fillon të zhvillohet midis muajve të katërt dhe të gjashtë.

▪ Bebja juaj duhet të zotërojë shkathtësinë e re të gëlltitjes – nuk është fjala vetëm për humbjen e refleksit të shtytjes së ushqimit; bebja juaj gjithashtu duhet të mësojë si ta shtyjë ushqimin nga pjesa e përparme e gojës deri te pjesa e pasme, pastaj ta gëlltitë – shkathtësi të cilën ajo do ta zhvillojë vetëm rreth muajit të gjashtë.

▪ Bebja juaj duhet të jetë në gjendje të qëndrojë ulur – dhe të marrë ushqimin – deri në muajin e gjashtë, bebja juaj me siguri do të mund të qëndrojë ulur me një përkrahje të vogël apo pa kurrfarë përkrahjeje dhe ka kontroll të mirë të kokës dhe qafës, gjë që lehtëson përtypjen dhe gëlltitjen. Ajo gjithashtu duhet të jetë në gjendje ta bëjë ushqimin interesant për të.

▪ Qumështi është i mjaftueshëm – hulumtimet tregojnë se foshnjat mund të marrin të gjitha nevojat e tyre ushqyese nga qumështi i gjirit ose formula gjatë 6 muajve të parë të jetës së tyre.

Kujdes nga “shenjat e rreme” të gatishmërisë për ushqim të fortë

Ka disa gjëra që të gjitha foshnjat priren të bëjnë rreth 4-6 muajsh, të cilat shpesh gabohen si shenja të sigurta se është koha për të filluar ushqimin e ngurtë. Pra, nëse fëmija juaj bën ndonjë nga sa vijon, ju nuk duhet të filloni ushqime të ngurta:

Përtypëse e gishtave – pothuajse të gjitha foshnjat pëlqejnë të vendosin gjëra – lodra, batanije, grushta – në gojë. Është një nga mënyrat se si ata mësojnë për botën përreth tyre. Pra, përtypja e dorës nuk është një shenjë e dëshirës për një pickim të fortë.
Zgjimi i natës – edhe nëse fëmija juaj ka qenë gjithmonë një gjumë i mirë dhe befas fillon të zgjohet natën, kjo nuk do të thotë se është koha për qull. Ndryshe nga tregimet e shumë grave të moshuara, nuk ka asnjë provë që t’i jepni fëmijës ushqim të fortë do të thotë gjumë më i mirë

Dëshira për qumësht shtesë – është krejtësisht normale që fëmija juaj të kalojë nëpër vrullin e rritjes gjatë të cilave do të jetë veçanërisht i uritur. Zgjidhja është të jepni qumësht shtesë, në vend të futjes së ushqimit të ngurtë.

Nëse foshnja juaj është gati, hapi tjetër është të flisni me pediatrin se si dhe në çfarë mënyre është më e sigurt të filloni futjen e qullit. Nëse filloni procesin, është e rëndësishme të dini se sa më e vogël të jetë foshnja, aq më e vështirë do të jetë pranimi i qullit, në këtë rast pediatrit ju këshillojnë të hiqni dorë dhe të prisni. /Telegrafi/